Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- rękaw cukierniczy lub kornet z papieru
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, cukier i wiórki kokosowe łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, wyciśnięty z niej sok oraz miękkie masło i ugniatamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i żółtko, ponownie ugniatamy na jednolitą masę.
Krok 2: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasto wyjmujemy na deskę oprószoną mąką. Formujemy dwa wałki, kroimy je na równe części, z których tworzymy kulki by następnie rozgnieść je na płasko. Jeśli ciasto się klei, dodajemy odrobinę mąki.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 175°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka polewamy roztopioną białą czekoladą przelaną do kornetu. Podajemy, gdy czekolada stężeje.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!
Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!
Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!
Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Maślane rogaliki
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Pizza z czekoladą
- Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Sernikoblondie z owocami
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Cooler z sorbetem i melonem
- Ptysiowa piramida croquembouche
- Ciasto z brzoskwiniami
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Szaszłyki wieprzowe
- Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Komentarze (4)
1212 dni temu
Super przepis :) Ciasteczka wyszły idealnie.
odpowiedz
2153 dni temu
Jak ja lubię przepisy z małą ilością składników :P
odpowiedz
2155 dni temu
Paweł, zrobił byś może dobry zwykły czekoladowy fondant 🙂
odpowiedz
2155 dni temu
Drogi Gościu, być może nieco mniej klasyczny w smaku, ale na pewno pyszny fondant znajdziesz na naszej stronie w wykonaniu Karola Okrasy: https://kuchnialidla.pl/fondant-czekoladowy-z-curry-i-boczkiem :)