zobacz film Marynowane ogórki w stylu koreańskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 słoiki o pojemności ok. 1 l

Przygotuj wcześniej:

Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne. Szklankę wody potrzebną do przygotowania ogórków zagotuj i wystudź do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY OGÓRKI

Każdego ogórka umieszczamy między dwoma pałeczkami i nacinamy po skosie co 3-5 mm, następnie odwracamy go i dokładnie tak samo nacinamy z drugiej strony.

KROK 2: SIEKAMY DODATKI

Ząbki czosnku i imbir bardzo drobno siekamy. Dymkę kroimy w plastry.

KROK 3: NACIERAMY OGÓRKI SOLĄ

Ogórki zasypujemy solą i nacieramy je nią dokładnie. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pozostałe składniki i sos sojowy i ponownie dokładnie nacieramy.

KROK 4: MARYNUJEMY OGÓRKI

Natarte przyprawami ogórki przekładamy jasną stroną do góry do słoika i zalewamy wodą. Gotowe ogórki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym przez ok. 24 godziny. Po tym czasie przetwory przekładamy do lodówki i marynujemy przez kolejne 3-4 dni, pamiętając, że z każdym dniem będą bardziej intensywne w smaku.

UWAGA! Ogórki najlepiej zjeść przed upływem 7 dni od przygotowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    227 dni temu
    Strasznie krzyczy ta pani. I macha rękoma nadmiernie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    257 dni temu
    Przepis wydawał się być fajny, ale to najgorsze ogórki, jakie jadłam :( Żałuję zmarnowanych warzyw, bo wszystko poszło do kosza.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!