Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI
Okrę myjemy, przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, chili siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w wodzie z lodem i obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy pomidory na gładki mus.
Morele namaczamy w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, kroimy w paseczki.
Krok 2: SMAŻYMY I DUSIMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i chili. Doprawiamy imbirem, cynamonem, kminem rzymskim. Dodajemy okrę i smażymy kilka minut.
Dolewamy sos sojowy i mieszamy. Dodajemy mus pomidorowy razem z morelami. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy syrop z agawy i sok z limonki.
Krok 3: PODAJEMY OKRĘ
Danie podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!
Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!
Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!
Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Egzotyczne lody ananasowe
- Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Koktajl tiramisu
- Zielony chłodnik z awokado
- Arancini – faszerowane kulki ryżowe
- Koktajle na detoks
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Minitorciki z krewetkami
- Kotleciki jagnięce
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Naleśniki z farszem
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Ciastka pisanki
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Hummus grzybowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Wieniec wielkanocny
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Comber z jelenia
Komentarze (1)
1047 dni temu
Świetny przepis. Poproszę wiecej z okrą.
odpowiedz