Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę lub blaszkę do pieczenia buraka
- formę do tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczemy buraka
Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
Krok 3: Pieczemy tartę
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowana kukurydza
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Sałatka z fetą i jajkiem
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Pizza 4 sery
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Krewetki w tempurze
- Pasta jajeczna
- Babka z herbatą matcha
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Przepis na brownie z orzechami
- Fasola z makrelą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Babka z niespodzianką
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Komentarze (25)
115 dni temu
Ile gramów ciasta francuskiego?
odpowiedz
115 dni temu
Do przygotowania tarty potrzebne jest 275 gramów ciasta francuskiego.
186 dni temu
Czy mozna dodać do tarty jakieś mięso? Jak tak, to jakie będzie najlepsze?
odpowiedz
186 dni temu
Obiecujemy, że tarta jest pyszna taka, jaka jest :) Jednak jeśli koniecznie chcesz dodać do niej mięso, możesz spróbować pokrojonego i podsmażonego na suchej patelni boczku lub jeśli wolisz neutralne smaki, także podsmażonej piersi kurczaka.
186 dni temu
Wiem, że jest przepyszna, ponieważ już korzystałam z tego przepisu i się nie zawiodłam! :) Chciałam ją trochę urozmaicić, stąd moje pytanie z jakim mięsem te przepyszne smaki połączyć. Dzięki za odpowiedź! :)
286 dni temu
Czy ser kozi w roladce się nada?
odpowiedz
286 dni temu
Po takiej zmianie tarta będzie smakować inaczej, ale jeśli chcesz spróbować takiej zmiany, proponujemy użyć rolady koziej pleśniowej.
797 dni temu
Jakie w przepisie są wymiary formy na tarte ?
odpowiedz
797 dni temu
Aga, forma wykorzystana przez Darię ma 24 cm średnicy.
1641 dni temu
a ja użyłam jogurtu greckiego zamiast śmietany i wyszło bosko! nawet mój mąż który nie jest amatorem "zdrowego jedzenia" nie mógł się nachwalić :D
odpowiedz
1645 dni temu
Pyszna! Ale czy dałoby się wymienić tłustą śmietankę na coś chudszego? Może mleko?
odpowiedz
1644 dni temu
Niestety, aby nadzienie się ścięło, używamy śmietany. Na mleku nie wyjdzie.
1654 dni temu
1 buraka piec 45 min? Co za marnotrawstwo prądu/gazu
odpowiedz
1652 dni temu
taborecie, wystarczyłoby obejrzeć filmik ;)
1650 dni temu
O!
1990 dni temu
zamiast syropu użyłam miodu, zamiast koziego dałam fetę i więcej buraków niż w przepisie - tarta wyszła przepyszna!!!
odpowiedz
1990 dni temu
Brzmi smacznie!
2054 dni temu
Czy zamiast syropu z agawy można użyć miodu?
odpowiedz
2054 dni temu
Oczywiście! :)
2074 dni temu
Czy można włożyć ugotowanego pokrojonego buraka?
odpowiedz
2074 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć również ugotowanych buraków :)
2280 dni temu
Ciasto francuskie się podpieka - inaczej wychodzi nieprzyjemny w smaku i wyglądzie zakalec...
odpowiedz
2259 dni temu
Miałam tę samą myśl. Ale nie wiem, jak podpiec, żeby nie pofalowało. Gdy raz dałam surowa fasolę jako obciążnik, zmarnowałam tylko fasolę, bo zrobiła się żółta i po ugotowaniu nie była smaczna. A wyrzucić fasolę - to już zbyt drogi pomysł.
2075 dni temu
Można kupić specjalne kulki do obciążania np. tart, jeden wydatek a użyteczność wielokrotna :)
1343 dni temu
GOŚĆBOZKAB fasolę możesz wystudzić, zsypać do słoika i użyć następnym razem do obciążenia kolejnego ciasta. Nic nie trzeba wyrzucać ale do gotowania i jedzenia już się nie nadaje. PS uwielbiam autokorektę telefonu 😃
zobacz wszystkie