Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię żaroodporną
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI Z CEBULĄ
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, na patelnię dodajemy ziemniaki i całość smażymy przez ok. 10 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski.
KROK 2: SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy je na tej samej patelni co ziemniaki, aż wytopi się tłuszcz. W czasie smażenia paprykę piquillo kroimy na mniejsze kawałki. Następnie paprykę i oliwki dodajemy do podsmażonej kiełbasy i jeszcze chwilę smażymy.
KROK 3: MIESZAMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, chorizo, paprykę i oliwki. Ser owczy kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. Także dodajemy je do jajek i całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY TORTILLĘ
Masę jajeczną przelewamy na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej składniki. Ogień zmniejszamy do minimum i smażymy tortillę, aż spód się zarumieni. Następnie tortillę obracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż spód się zetnie.
KROK 5: PODAJEMY TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ
Tortillę przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorącą, z ulubionymi dodatkami.
Komentarze (4)
6 dni temu
Ile gramów ziemniaków?
odpowiedz
4 dni temu
Dokładna gramatura ziemniaków nie jest w tym przepisie istotna. Średni ziemniak waży ok. 100 gramów, więc jeśli wykorzystasz ok. 200 gramów ziemniaków, przepis powinien się udać :)
12 godzin temu
Wiem, że to nie apteka, ale jednak zawsze wolę chociaż przybliżoną ilość gramów. Warzywa mogą mieć różną masę i jeśli użyję dwóch bardzo małych ziemniaków, to smak potrawy na pewno będzie się różnił od takiej, do której użyję dwóch bardzo dużych. Proporcje mają znaczenie.
12 godzin temu
P.S. Wyszło smacznie!