Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- moździerz
- grill z pokrywą
Przygotuj wcześniej
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na oleju w garnku. Dodaj pomidory pelati. Dopraw pieprzem cayenne, zmiażdżonymi w moździerzu goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego, solą i pieprzem. Gotuj do zredukowania pomidorów, co jakiś czas mieszając. Marynata powinna przypominać konsystencją syrop.
Krok 1: DOPRAWIAMY MARYNATĘ BBQ
Do zredukowanych pomidorów dodajemy sos worcestershire, miód i piwo. Mieszamy.
Krok 2: MARYNUJEMY ŻEBERKA
Na złożony na pół płat folii aluminiowej kładziemy gałązkę rozmarynu i wylewamy niewielką porcję sosu BBQ.
W pozostałej marynacie obtaczamy żeberka i przekładamy je na folię. Resztkę marynaty wylewamy na żeberka, na wierzch zaś kładziemy gałązkę rozmarynu.
Żeberka dokładnie zawijamy w folię.
Krok 3: GRILLUJEMY ŻEBERKA
Żeberka w folii kładziemy na ruszt i grillujemy (nie nad żarem) ok. 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuwamy je nad żar i grillujemy chwilę, aż się zarumienią.
Krok 4: GRILLUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy na pół i oprószamy pieprzem. Na połówki ziemniaków kładziemy kawałki gałązek rozmarynu i owijamy je plastrami boczku.
Ziemniaki układamy na grillu płaską stroną do rusztu i grillujemy ok. pół godziny.
Krok 5: PODAJEMY ŻEBERKA Z ZIEMNIAKAMI
Upieczone żeberka posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ziemniakami. Nad ziemniakami kruszymy na kawałki wędzony twaróg.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!
Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.
Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Klasyczne grillowe mięso w niecodziennej odsłonie. Aromatyczne szaszłyki i wyborne dodatki tworzą oryginalną kompozycję.
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Pieczone żeberka
- Risotto alla milanese
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Steki z tofu
- Arancini - kulki ryżowe
- Slushy brzoskwiniowo-miętowe
- Żeberka z tempehu
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Kurczak duszony w piwie
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Lody tajskie
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Domowa ice tea z nektarynek
- Soba stir fry z wołowiną
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Komentarze (3)
1116 dni temu
Gdybym chcial zrobić takie żeberka w piekarniku to na ile stopni je wsadzić i na jaki czas?? Pozdrawiam
odpowiedz
1116 dni temu
Żeberka należy piec w temperaturze 180°C przez ok. 2,5 h. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik wymaga nieco indywidualnego podejścia. Najlepiej więc sprawdzać co jakiś czas stopień wypieczenia żeberek i w razie potrzeby zmniejszyć bądź wydłużyć ten czas.
1115 dni temu
Dziekuje