Drożdżówki z budyniem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • czystą ściereczką
  • miskę
  • wysokie naczynie
  • ubijaczkę do jajek
  • rondelek
  • papier do pieczenia
  • robot kuchenny z hakiem
  • folię spożywcza
  • wałek
  • miseczkę
  • kubek
  • szklanka lub forma do wycięcia okrągłego kształtu o średnicy ok. 6-7cm

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piec do temperatury 180 stopni C. Podgrzej masło w rondelku, aby delikatnie się roztopiło i odstaw na bok do schłodzenia. Masło powinno być płynne, ale nie wrzące. Podgrzej także delikatnie mleko (powinno być ciepłe, a nie gorące). Umyj rondelek.

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Wsyp mąkę do miski. Dodaj masło oraz cukier i jajko i całość dobrze wymieszaj.

KROK 2: ZAGNIATAMY CIASTO

Wstępnie wymieszane składniki zagnieć, tak aby utworzyły jednolite ciasto.

KROK 3: SCHŁADZAMY KRUSZONKĘ

Wyrobione ciasto zawiń w kulkę, a następnie owiń je ściśle folią spożywczą i wsadź do lodówki, a w międzyczasie przygotuj ciasto na drożdżówki i budyń.

BUDYŃ:

KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI NA BAZĘ

Do rondelka dodaj żółtka, obie mąki, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj.

KROK 5: DODAJEMY MLEKO

Powoli dodawaj mleko do reszty składników, cały czas mieszając.

KROK 6: GOTUJEMY BUDYŃ

Postaw rondel na kuchence i podgrzej płyn na średniej mocy, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć i nabrać konsystencji budyniu. Poczekaj, aż się zagotuje i ściągnij rondelek z kuchenki. Odstaw na bok do ostygnięcia.

DROŻDŻÓWKI:

KROK 7: SPORZĄDZAMY ZACZYN

Pokrusz drożdże i wrzuć je do kubka. Zalej je mlekiem, dodaj 15 g cukru oraz ok. 60 g mąki i wymieszaj. Przykryj kubek ściereczką i odstaw na 10 minut w jakieś ciepłe miejsce.

KROK 8: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier (80 g), jajka, sól, miękkie masło oraz resztę mąki, zostawiając ok. 20 g zapasu. Białka ubij trzepaczką na sztywną pianę wraz z pozostałym cukrem, dodaj do dużej miski. Dodaj także cukier waniliowy oraz zaczyn. Zacznij ugniatać ciasto robotem na niskich obrotach, by uzyskać gładką konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego odrobinę mąki.

KROK 9: POZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto zacznie zwiększać swoja objętość. Wyrastanie powinno trwać co najmniej godzinę.

KROK 10: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką. Zacznij je wałkować, tak aby uzyskać ciasto o grubości 2 cm. Weź do ręki szklankę lub foremkę i zacznij wycinać z niego krążki. Z pozostałego ciasta ponownie uformuj kulkę, rozwałkuj ją i wytnij. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całe ciasto.

KROK 11: ODKŁADAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA.

Wycięte z ciasta krążki przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.

KROK 12: PRZEKŁADAMY BUDYŃ NA DROŻDŻÓWKI

Weź łyżkę i zrób nią delikatne wgłębienia we wszystkich drożdżowych bułeczkach, a następnie nałóż po łyżce budyniu na każdą z nich.

KROK 13: NABŁYSZCZAMY DROŻDŻÓWKI

W miseczce roztrzep jajko, a potem posmaruj nim ciasto.

KROK 14: POSYPUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ

Pokrusz wyciągniętą z lodówki kruszonkę, a potem posyp nią każdą bułeczkę.

KROK 15: WYPIEKAMY DROŻDŻÓWKI

Blaszkę wypełnioną drożdżówkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po wypieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozwól drożdżówkom delikatnie wystygnąć, a następnie zaserwuj gościom, domownikom lub zjedz je samemu!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Drożdżówki z budyniem — na co dzień i od święta

Domowe drożdżówki z budyniem to wyjątkowo słodka propozycja na różne okazje — od rodzinnych spotkać aż po popołudniową kawę ze znajomymi. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt  zawsze zachwyca. Dzięki naszemu przepisowi na bułki z budyniem nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu wypieków mogą z łatwością stworzyć te pyszne słodkości. Bułeczki z budyniem z naszego przepisu urzekają nie tylko swym wyjątkowym smakiem, ale także wspaniałym, waniliowym aromatem, który unosi się w kuchni podczas ich pieczenia, a także po jego zakończeniu.

Niewątpliwą zaletą bułeczek drożdżowych z budyniem jest to, że można je przyrządzić ze składników, które zazwyczaj są obecne w każdej domowej spiżarni, co czyni je idealnym wypiekiem na nagłe zachcianki. Domowa drożdżówka z budyniem to nie tylko pyszna przekąska — przygotowując je możesz stworzyć w domu niepowtarzalny klimatu.

Cały proces wypiekania bułek drożdżowych z budyniem jest wspaniałą okazją do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi w kreatywny sposób. Samodzielne wypiekanie tych słodkich wypieków może być dla równie interesujące, a nawet relaksujące! Bez względu na okazję, własnoręcznie wypieczone bułki z budyniem z ciasta drożdżowego zawsze są doceniane przez wszystkich, którzy mieli okazję ich spróbować.

Jak zrobić drożdżówki z budyniem?

Jak zrobić pyszne drożdżówki z budyniem z naszego przepisu? Istnieje kilka trików, dzięki, którym można w łatwy i prosty sposób wypiec pyszne drożdżówki z budyniem, ulepszając w ten sposób dowolny przepis. Najważniejsze są rzecz jasna składniki! Zadbaj o świeże, wysokiej jakości produkty, a na pewno uda Ci się stworzyć przepyszne, domowe bułeczki drożdżowe.

Gwiazdą całego tego wypieku jest budyń - powinien być gładki i kremowy. Aby uniknąć grudek i zapewnić mu odpowiednią konsystencję, dokładnie mieszaj wszystkie składniki, a mleko dodawaj partiami, dosłownie po kilkanaście mililitrów. Gotując budyń do drożdżówek, należy stale go mieszać, aby uniknąć przywierania do dna garnka i powstawania grudek. Dodanie do przepisu mąki kukurydzianej zamiast samej mąki ziemniaczanej, pozwala uzyskać bardziej jedwabisty i gładki budyń, co dodaje drożdżówkom wyjątkowej delikatności i kremowości. Jeśli nie jesteś do końca zadowolony z jego konsystencji, możesz na sam koniec przetrzeć przez sitko.

Warto pochylić się też bardziej nad samym ciastem z naszego przepisu na drożdżówki z budyniem - po dodaniu wszystkich składników i wyrobieniu elastycznego ciasta, należy pozostawić je do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ważne jest, aby nie przesadzać z czasem wyrastania, aby uniknąć nadmiernego przerośnięcia ciasta, co mogłoby wpłynąć negatywnie na ostateczną strukturę drożdżówek (2 godziny w zupełności wystarczą). Po upieczeniu warto również zabezpieczyć je przed wysychaniem, przykrywając je folią lub ściereczką. Dzięki tym trikom i dokładnemu wykonaniu przepisu, Twoje domowe drożdżówki z budyniem i kruszonką będą prawdziwą ucztą dla podniebienia i zawsze uda się przygotować je na najwyższym poziomie.

Szybkie drożdżówki z budyniem

Nie masz za bardzo czasu, a marzą Ci się domowe drożdżówki z budyniem? Szybkie drożdżówki z budyniem można zrobić także w tempie ekspresowym! Jednym ze sposobów, aby skrócić czas przygotowania, jest wykorzystanie gotowego budyniu z paczki, co pozwala zaoszczędzić kilkanaście minut.

Goście już w drodze? Przygotuj bułki z budyniem z gotowego ciasta drożdżowego sprzedawanego z lodówek. Dzięki temu nawet w przypadku ograniczonego czasu, możesz cieszyć się smakiem domowych drożdżówek z kremowym nadzieniem budyniowym, które nie odstają smakiem od bułek drożdżowych z tytułowego przepisu!

Przepis na drożdżówkę z budyniem

W poprzednich akapitach zdradziliśmy Ci, jak zrobić drożdżówki z budyniem w sposób bardziej tradycyjny oraz ekspresowy. Warto wspomnieć także o tym, że bułeczki drożdżowe z budyniem i kruszonką to wypiek, który pozwala na kreatywne eksperymentowanie z różnymi formami i kształtami.

Możesz przygotować mini drożdżówki z budyniem, które będą idealne na przyjęcia lub bardziej wykwintne spotkania towarzyskie. Inną ciekawą opcją są drożdżówki z budyniem i kruszonką zawijane jak ślimaczki, które zachwycają swoim nietypowym wyglądem. Jeśli lubisz kreatywne zabawy w kuchni, możesz poeksperymentować z wykorzystaniem ciasta półfrancuskiego do przyrządzenia swoich drożdżówek

Podczas przygotowywania puszystych drożdżówek z budyniem najlepiej zachować umiar. Choć istnieją liczne wersje tego wypieku, to te najprostsze często okazują się być najsmaczniejsze. Warto pamiętać o zachowaniu równowagi pomiędzy różnorodnością form i smaków, a prostotą wykonania.

Domowe drożdżówki z budyniem — co do nich dodać?

Domowe drożdżówki to wypiek, który można wzbogacić o różnorodne dodatki, nie tylko sam budyń! Do tradycyjnych drożdżówek domowych można dodać ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody, które nadadzą świeżości i soczystości.

Dobrym pomysłem mogą okazać się także bułeczki drożdżowe z budyniem i dżemem lub konfiturą.

Jak jeszcze można udoskonalić tytułowy prosty przepis na drożdżówki? Zamiast klasycznego białego budyniu, postaw na budyń o innym smaku, na przykład malinowy, czekoladowy czy orzechowy. Nasz prosty przepis na drożdżówki jest doskonałą bazą do eksperymentowania z różnymi smakami i dodatkami - pamiętaj jednak o tym, aby z nimi nie przesadzić!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!