Jak prawidłowo nalewać piwo?

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Nalewanie piwa jest swego rodzaju sztuką. Niektórzy twierdzą, że tylko odpowiednio nalane piwo zachowuje swoje właściwości zarówno smakowe, jak i zapachowe. Aby zrobić to prawidłowo, niezbędna jest znajomość kilku prostych zasad, dzięki którym unikniesz między innymi problemów z pieniącym się nadmiernie trunkiem czy niemieszczącym się piwem w kuflu. Poznaj pięć zasad, które dotyczą zarówno nalewania piwa z butelki, jak i z kija!

Szklankę do piwa należy przepłukać zimną wodą. Czynność ta służy temu, by nie tworzyła się nadmierna piana. Woda bowiem stanowi swoisty smar dla porowatej powierzchni szkła.

W przypadku nalewania piwa z kija szklanka w stosunku do nalewaka powinna być ustawiona pod kątem 45°. Piwo powinno być nalewane po ściance, ale koniec nalewaka nie może dotykać powierzchni szkła.

Następnie kiedy szklanka jest zapełniona w 3/4, oddalając szklankę od nalewaka, tworzymy pianę dzięki uderzaniu strumienia piwa o lustro cieczy w szklance.

Piwo z butelki nalewamy w dwóch etapach. Przechylamy szklankę pod kątem 45° i nalewamy po ściance do 2/3 wysokości.

Gdy piwo osiągnie 2/3 wysokości, pozostałą część piwa nalewamy od góry.

Wówczas tworzy się estetyczna 2–3-centymetrowa piana.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!