Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Mięso doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie drobno siekamy czosnek, papryczkę chili i kapary. Ser parmigiano reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy w misce z mięsem i wyrabiamy na masę.
KROK 2: FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z przygotowanej masy formujemy klopsiki o wielkości włoskiego orzecha. Następnie delikatnie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu, aby ser się nie przypalił.
WSKAZÓWKA! Aby formowanie klopsików było łatwiejsze, warto natłuścić blat i dłonie olejem.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS I DUSIMY KLOPSIKI
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Na inną patelnię przelewamy połowę tłuszczu pozostałego po smażeniu klopsików i powoli na niewielkim ogniu podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Kiedy składniki zaczną pachnieć, dodajemy pomidory wraz z ok. 50 ml wody, którą wypłukujemy puszkę po pomidorach.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubicie ostrzejsze dania, pod koniec smażenia cebuli i czosnku do sosu warto dodać ok. ½ papryczki chili pokrojonej w cienkie plasterki.
Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone klopsiki i dusimy je przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Zredukowany sos zdejmujemy z ognia, dolewamy 2 łyżki oliwy i mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY KROMKI CHLEBA
Ponownie podgrzewamy tłuszcz, na którym smażyliśmy klopsiki, i podsmażamy na nim kromki chleba na złoty kolor.
KROK 5: PODAJEMY KANAPKI
Na podsmażonym chlebie rozprowadzamy zredukowany sos i układamy po 3 pulpeciki. Następnie każdą z kanapek ozdabiamy porwaną na kawałki burratą i listkami bazylii i skrapiamy odrobiną oliwy.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka ciao ciabatta
Delikatny chleb pszenny, na którym ułożono włoskie przysmaki. Świetny pomysł na pyszne śniadanie!
Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!
Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Domowe lody szparagowe
- Focaccia – klasyczny przepis
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Komentarze (0)