Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrzydełka kurczaka wywijamy, by nie były luźne. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolicy kupra.
Cebule kroimy w ósemki. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Warzywa mieszamy razem i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.
Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek i gotową marynatą nacieramy dokładnie wierzch kurczaka. Delikatnie podważamy skórę na piersi i smarujemy kurczaka także pod skórą. Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, odwijamy kurczaka z folii spożywczej i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka szklanką wody. Kurczaka pieczemy przez 1½ godziny. Podczas pieczenia co 15 minut polewamy równomiernie całego kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy kurczaka na porcje i nakładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Podudzia indyka z marchewką
- Panforte
- Angielski przysmak owocowy
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Ryba pieczona w ziołowym pesto
- Knedle z białym serem
- Wegańska kapusta faszerowana
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Ciasto marchewkowe
- Brownie z czekoladowymi kulkami
- Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
- Ciasto herbaciane
- Papaya bowl z kremem jogurtowym
- Mazurek czekoladowy
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
- Kiszonka orientalna
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Pasztet z ryby z pieczarkami
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
Komentarze (41)
1613 dni temu
A po diabła ta oliwa z oliwek ? jakbyśmy nie mieli swoich , lepszych olejów. Smród tej oliwy pasuje do pieczeni , jak przysłowiowy "wół do karety"
odpowiedz
1613 dni temu
Jeśli nie pasuje Ci oliwa z oliwek, użyj oleju rzepakowego. Jeden i drugi sprawdzi się tu dobrze :)
1595 dni temu
Prawda najzdrowszy olej rzepakowy i to nasz Polski Kujawski oliwa przy jego właściwościach maleńka proszę powróćcie do rodzimych produktów są najlepsze i najzdrowsze a w kuchni o to chodzi smacznie i zdrowo
1553 dni temu
Oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza i jest mniej kaloryczna niż zwykły olej słonecznikowy a do tego jest dużym faworytem na nie jednym stole, bo jest wielouzytkowy jak i do sałatek, tak i do pieczenia a nawet do niektórych fit koktajli:)
1252 dni temu
Dokładnie, olej rzepakowy najzdrowszy dla nas! Oliwa z oliwek to dieta typowo śródziemnomorska..
643 dni temu
Jak kupujesz najtańsza oliwę to może i śmierdzi. Albo nie potrafisz gotowac. Robiłem kurczaka według tego przepisu i wyszedł bardzo dobry.
510 dni temu
Co kto lubi ja lubię oliwę z oliwek ale np.: do sosów sałatkowych a do pieczenia olej rzepakowy ;-)
94 dni temu
Po 1 - niegrzecznie Pan pisze. Po 2 - to akurat olej rzepakowy jest zupełnie nie do przyjęcia ze względu właśnie na swój okropny smak, szczególnie odczuwalny wtedy, kiedy chce się go dodać do czegokolwiek innego niż smażenie. Dlatego niech Pan nie krytykuje, skoro pasują Panu tak okropne smaki. Ja wolę użyć oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek.
94 dni temu
I po 3 - śmieszne jest to Pana oraz podobnych Panu osób twierdzenie, że coś musi być automatycznie smaczne tylko dlatego, że pochodzi z Polski, a co zwyczajnie nie zawsze jest prawdą. Poza tym nasza kuchnia jest smaczna, choć nie wszystko, ale zarazem dość tłusta i w dużej mierze na produktach mącznych z pszenicy, a tym samym b. niezdrowa.
1671 dni temu
taaa z piwkiem lepiej smakuje. Ja podlewałem najpierw kurczaka, a później siebie, tak jest najlepiej
odpowiedz
1847 dni temu
podlałem piwem.
odpowiedz
1845 dni temu
Dobry pomysł!
2343 dni temu
bardzo dobry przepis, akurat pieklismy w zamnknietym naczyniu , byl soczysty i kruchy:)
odpowiedz
2537 dni temu
No a przyprawa prymat ona jest z solą to nie za dużo całe opakowanie ?
odpowiedz
2685 dni temu
Przyprawa do kurczaka, super :/
odpowiedz
2692 dni temu
Wyśmienity, marynowalam całą noc i odłożył piersi dodatkowo cytryna, zamiast woda podałam rosołem, pierwszy raz kurczak wyszedł mi pyszny i soczysty!! Polecam
odpowiedz
2709 dni temu
A jak ustawić piekarnik? Na grzałkę, nawiew górny, dolny? Kompletnie się nie znam na tym....
odpowiedz
2707 dni temu
Grzenie góra-dół :)
2739 dni temu
Woda do podlania ma być letnia, dobrze ciepła czy gorąca?
odpowiedz
2739 dni temu
Moniko, woda powinna być gorąca, gdyż inaczej mięso może być twarde i łykowate.
2738 dni temu
Dziękuję :-)
2715 dni temu
Taka... wiosenna.
2797 dni temu
Gdy podlewalam kurczaka woda zgodnie z przepisem moje naczynie zaroodporne popekalo w drobny mak:(
odpowiedz
2785 dni temu
moje niestety też :/
2744 dni temu
bo musiałaś podlewać gorącą albo nawet wrzątkiem, aby różnica temperatur była jak najmniejsza
2845 dni temu
a piec ustawiamy na termoobieg? mozna razem z kurczakiem upiec ziemianki?
odpowiedz
2845 dni temu
Nie ustawiamy termoobiegu. A kurczaka można piec razem z ziemniakami. Pamiętaj jednak, by ziemniaki włożyć nieco później do piekarnika.
3116 dni temu
przepis ok, ale polecam cebulkę podsmażyć, bo bez tego wychodzi jak ugotowana, a nie upieczona
odpowiedz
3357 dni temu
Malgosiu, najlepiej piecz kurczaka bez termoobiegu. Jeśli nie masz takiej opcji, zmniejsz podane temperatury o 10 stopni i piecz z termoobiegiem.
odpowiedz
3357 dni temu
Jak piec? Termoobieg moze byc? :-) :-) :-)
odpowiedz
3405 dni temu
aatkaa, kurczak może się marynować całą noc :)
odpowiedz
3405 dni temu
Czy kurczak moze stac w lodowce cala noc po zamarynowaniu i dopier upieczony?
odpowiedz
3578 dni temu
wiolko, możesz zastąpić oliwę innym olejem, którego używasz np. rzepakowym lub słonecznikowym.
odpowiedz
3579 dni temu
a czy koniecznie musi byc oliwa z oliwek a jakis inny tluszcz moze byc zamiast??
odpowiedz
3600 dni temu
Robię tak pierwszy raz. Włożyłem do środka trochę posiekanego lubczyka.
odpowiedz
3615 dni temu
karolka87 nie, kurczaka pieczemy bez przykrycia.
odpowiedz
3615 dni temu
Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte pokrywką?
odpowiedz
3624 dni temu
Nikita, dodatek cytryny jest świetnym pomysłem :)
odpowiedz
3625 dni temu
pychotka dzisiaj robimy go znowu polecam, ja też dodaje trochę cytryny jest super :)
odpowiedz
3682 dni temu
fantastyczny przepis,ja skropiłam jeszcze kurczaka sokiem z cytryny.Mąż był zachwycony.
odpowiedz
3692 dni temu
Taji najsmaczniejsy,u mnie jeszcze sporo czosnku i kurczaczek wychodzi super.
odpowiedz
zobacz wszystkie