Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną, pozbawioną gniazd nasiennych zieloną paprykę i poszatkowaną cebulę. Warzywa podsmażamy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy.
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ser ricotta, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera grana padano i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy razem z podsmażonymi warzywami do połączenia się składników.
Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim trzy płaty makaronu lasagne) i równomiernie rozprowadzamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany).
Trzy płaty makaronu układamy na sosie wylanym na dno naczynia. Na wierzch nakładamy 1/4 farszu z ricotty i szpinaku. Na wierzchu układamy kolejne partie makaronu i farszu. Ostatnią partię farszu przykrywamy pozostałymi płatami ugotowanego makaronu i całość polewamy sosem pomidorowym. Resztą startego sera grana padano i mozzarelli posypujemy wierzch lasagne.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż ser na wierzchu się przyrumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Duszone udka z indyka na winie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Karp w sosie piernikowym
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Lizaki bezowe
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Komentarze (31)
524 dni temu
Ile gram ma jedna porcja?
odpowiedz
524 dni temu
Ciężko stwierdzić ile dokładnie będzie miała porcja lasagne, najpewniej między 250 a 300 g.
1167 dni temu
Bardzo pyszna. Polecam
odpowiedz
2214 dni temu
Super przepisz, łatwy w wykonaniu i lasagne bardzo smaczna. Polecam
odpowiedz
2867 dni temu
ten przepis jest niezrozumiały, pierwsza wzmianka o pomidorach jest tutaj "Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki.", więc można by pomyśleć że sosem jest wcześniej przygotowany farsz, lecz jesli przeczytamy przepis kolejne trzy razy z góry do dołu, to można się "domyśleć" że pomidory same w sobie mają być sosem do potrawy
odpowiedz
2865 dni temu
"Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki." - chodzi tutaj o sos, który znajduje się w puszce razem z pomidorami. Dokładnie tak, przyprawione pomidory z puszki są sosem do potrawy, a szpinak z riccotą farszem.
2802 dni temu
bo pomidory pelati same w sobie są w sosie chodziło o to aby nie wylewać sosu z pomidorów :)
3007 dni temu
Bez sensu jest ta kuchnia lidla, skoro dajecie przepis to powinniście mieć wszystkie składniki w lidlu a tu materiału bazowego tj. makaronu nie macie na ta lasagne....pozdro
odpowiedz
3011 dni temu
"Pomidory pelati drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miseczki" "całość polewamy sosem pomidorowym" To jak w końcu ? Najpierw liczenie płatów jest problematyczne,a teraz używanie pojęć... Najpierw razem do miski.. Później "na sosie wylanym na dno naczynia" czyli mam sos z miski ... luz... i nagle "farszu z ricotty i szpinaku" ... jaki farsz ? Pisaliście, aby wszystko zmieszać ? To o co chodzi ? Moim błędem było, że zacząłem robić tą lasagne zanim doczytałem do końca... Bardzo się pomyliłem..
odpowiedz
3010 dni temu
Gru, wszystko się zgadza - pomidory pelati przekładamy do miseczki wraz z sosem z puszki - połowę całego sosu wykładamy do naczynia żaroodpornego, drugą połowę wylewamy na lasagne. A farsz z ricotty przygotowujemy w dwóch pierwszych akapitach przepisu.
3011 dni temu
Lista zawiera informację, że potrzebnych jest 15 płatów makarony lasagne... W opisie widzę, że użyte zostało 9... W takim razie co z pozostałą ilością składników ? Mam proporcjonalnie dopasować ?
odpowiedz
3010 dni temu
Ilość płatów dostosuj do wielkości naczynia ;)
3303 dni temu
Lasagne rewelacja!! Polecam ją tym wszystkim którzy uwielbiają szpinak.
odpowiedz
3409 dni temu
Genialna, najlepsza jaka dobtej pory jadłam :)
odpowiedz
3416 dni temu
Niestety dla mnie po zrobieniu wg w/w przepisu nie smakowało.
odpowiedz
3465 dni temu
Lasagne jest wlasnie w piekarniku. Mam nadzieje ze bedzie smakowalo poniewaz po siekaniu wszystkich skladnikow odechcialo mi sie juz jesc. Mozna chyba uproscic ten przepis kupujac juz pokrojone pomidory w puszce lub mrozony szpinak. Zastanawia mnie czemu tak dlugo trzeba ja piec skoro platy lasagne sa juz podgotowane?
odpowiedz
3658 dni temu
Paulap, zamiast ricotty możesz użyć sera mascarpone, jednak smak dania ulegnie zmianie.
odpowiedz
3658 dni temu
Czym zastąpić ser ricotta? Nie mogę go nigdzie dostać, dlatego pytam... Ma ktoś na to radę? Pozdrawiam.
odpowiedz
3691 dni temu
Witam zamierzam nie długo ten przepis wykorzystać. Mam jednak pytanie. Raczej skorzystam ze szpinaku mrożonego, czy w związku z tym mam użyć takiej samej ilości? Trzeba go wcześniej rozmrozić?
odpowiedz
3752 dni temu
Wygląda apetycznie.
odpowiedz
3758 dni temu
Bardzo smaczna!
odpowiedz
3766 dni temu
Podsmażone warzywa dodajemy do szpinaku wymieszanego z serem. Ten krok krył się pod słowami "mieszamy całość", ale poprawiliśmy to zdanie, by przepis był lepiej zrozumiały :)
odpowiedz
3766 dni temu
Dokładnie. Właśnie to robię i też się zastanawiałam, co z tą cebulą :)
odpowiedz
3767 dni temu
a w którym miejscu jest napisane to że paprykę z cebulą dodajemy do farszu ? wg mnie nie jest to jasno napisane
odpowiedz
3767 dni temu
Trzeba uważniej czytać. Papryka i cebula jest w farszu, który rozprowadzamy na płatach makaronu
odpowiedz
3767 dni temu
A co zrobić z papryką i cebulką
odpowiedz
3770 dni temu
Super
odpowiedz
3771 dni temu
Marto, cieszymy się, że smakowało! :) Może spróbujesz też nasz przepis na lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami? https://kuchnialidla.pl/product/Lasagne-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami
odpowiedz
3771 dni temu
Lasagne wyszło super,ja użyłam mrożonego szpinaku z Lidla :)danie szybko znikło.
odpowiedz
3771 dni temu
W przepisie używamy zieloną paprykę.
odpowiedz
3771 dni temu
to zielona czy czerwona ta papryka ma być?
odpowiedz
zobacz wszystkie