zobacz film Minizapiekanki z ziemniaczkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill do raclette

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w osolonej wodzie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.

Krok 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM

Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.

KROK 4: KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI

Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.

KROK 5: POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI

Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

WSKAZÓWKA: Po zakończonym przygotowaniu patelenki z roztopionym serem możemy przełożyć na grill, aby pozostały ciepłe.

KROK 6: DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI

Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!