Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę włóż do lodówki, aby w momencie użycia była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI
Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.
Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Następnie przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS
Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Odsączone i opłukane anchois i kawałki tuńczyka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać odsączone kapary i oliwę z oliwek, po czym przypiekać (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty/100°C.
KROK 3: GOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.
Zimną śmietanę, krojone pomidory, oregano, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu i (z zatkniętą miarką) gotować wszystko, ustawiwszy program mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C. Doprawić całość solą i pieprzem, po czym mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program mieszanie/20 sekund/prędkość 1.
KROK 4: PODANIE
Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!
Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!
Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Wegański green bowl
- Slushy brzoskwiniowo-miętowe
- Ciasto kruche
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Proste ciasto z truskawkami
- Dżem malinowy
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Hummus dyniowy
- Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Pulpety w sosie własnym
- Sushi sandwich
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Choinki z salami i serem cheddar
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Białe bolognese
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Chlebek z awokado
- Tortilla sandwich z TikToka
Komentarze (2)
170 dni temu
Nie wygląda tak jak na zdjęciach. Danie proste, szybkie, ale zrobiło się gumowate, lepiej jednak makaron ugotować oddzielnie.
odpowiedz
169 dni temu
W przepisie również zalecamy oddzielne gotowanie sosu i makaronu :)