Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.
Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Odwróć rybę na drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła. Podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z serem cheddar
- Smażone jabłuszka
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Chutney z ananasa
- Pizza 4 sery
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Wegański tort marchewkowy
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Dorsz z ratatouille
- Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Hummus grzybowy
- Letnie owoce pod kruszonką
- DESER SZAMPAŃSKI
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Palia w cytrynach
- Kotleciki jagnięce
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Bigos rybny
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Komentarze (50)
589 dni temu
Wg mnie za dużo cytryny (pół wystarczy) - a ja lubię cytryny :-)
odpowiedz
2194 dni temu
Rewelacyjny przepis! Przepyszny, aromatyczny dorsz. Ze świeżym szpinakiem smakuje znakomicie.
odpowiedz
2318 dni temu
Mam wrażenie, że za dużo w przepisie masła. Ponieważ ryba mi w nim i w oliwie pływała, nie wiem czy tak powinno być. Poza tym szkoda że nie jest napisane ile dokładnie minut powinien się smażyć.
odpowiedz
2456 dni temu
pycha, ale mniej cytryny i ewentualnie więcej czosnku ( ja nie dałam mąki bo unikam, i sera też nie było w lodówce ) dodałam za to do tego plasterki cukinii i jestem zachwycona :D
odpowiedz
2580 dni temu
Hahaha, Gustavo Woltmann, cozes zrobil, jak przepis niekompletny ? Hahahaha... "Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem", a potem usmaz... bo nigdziue nie ma nawiazania do tego, co zrobic z ta bazylia, serem, maka z miski :) A z przepisu wynika, ze rybki smazone jedynie z dodatkiem soli i pieprzu, a resztra w misce jak byla, tak jest :) Powodzenia.
odpowiedz
2580 dni temu
W pierwszym akapicie mowa jest o przygotowaniu masła z dodatkiem bazylii, czosnku, sera, musztardy i mąki. W ostatnim akapicie, gdzie jest mowa o smażeniu ryby, podajemy informację, że przygotowane wcześniej masło wykładamy na rybę.
2542 dni temu
"Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj." a potem "nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła."
80 dni temu
Dziwny przepis, niejasny, złe tłumaczenie, nie polecam i nie będę już patrzeć na te przepisy
2667 dni temu
Ja użyłem cheddara i wyszło pyszne! Tylko trzeba zwrócic uwagę na świeżość dorsza, czy nie był wcześniej mrożony. Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
odpowiedz
2905 dni temu
We wszystkich programach kulinarnych grożą palcem ze nie wolno laczyc sera z rybami. Nigdy. Chętnie zaryzykuje ale w lidlu byl tylko cheddar ;-) nada sie?
odpowiedz
2903 dni temu
Możesz wypróbować cheddar, pamiętaj tylko, że ilość sera w tym przepisie jest symboliczna :)
3284 dni temu
VVika, bardzo cieszymy się, że przekonałaś dziewczyny do ryby! :)
odpowiedz
3284 dni temu
Zrobiłam dzisiaj dla 3 dziewczynek nielubiących ryb, w tym dorszu się zakochały, z resztą razem ze mną ;) nie dodałam tylko sera, bo nie było go w lodówce. Gorąco polecam ten przepis!
odpowiedz
3288 dni temu
Drogi Gościu, w pierwszym akapicie mamy informację, co należy zrobić z mąką :)
odpowiedz
3290 dni temu
a po co ta Mąka ?
odpowiedz
3337 dni temu
Przepis- genialne odkrycie studenta, polecam zadowolić swoje kubki smakowe takową rybką. ps. rzeczywiście jedna cytrynka wystarczy ;)
odpowiedz
3383 dni temu
Bardzo fajny przepis! Rzeczywiście za dużo cytryny - ja dodałam sok z połówki, a drugą połówkę pokroiłam do smażenia, a i tak stwierdziliśmy z mężem, że może byc jej jeszcze mniej. Każdy modyfikuje według własnego smaku!:)
odpowiedz
3388 dni temu
Beznadzieja!!!!
odpowiedz
3401 dni temu
DOrsz wyszedł super- polecam ☺
odpowiedz
3414 dni temu
mi nie wyszło, ryba się rozleciała i na patelni była jajecznica. Smak też nie powala.
odpowiedz
3428 dni temu
Robiłam w tamtym roku na święta, wyszło pyszne, nie dałam sera bo nie miałam. Ale i tak wyszło cudowne. Mój tata który lubi tradycyjną kuchnie był zachwycony tą rybka :-)
odpowiedz
3564 dni temu
Przepis może być inspiracją, ale to nie apteka :)
odpowiedz
3594 dni temu
Z głową trzeba gotować, a nie ślepo sugerować się przepisem!
odpowiedz
3604 dni temu
beznadziejny przepis, za dużo w nim cytryny. Ryba jest kwaśna i nie usmażyła się, a ugotowała w ogromie soku cytrynowego który był na patelni. NIE POLECAM!
odpowiedz
3620 dni temu
Naprawdę świetny przepis, do tego prosty. POLECAM!!
odpowiedz
3675 dni temu
spoko dorszunio, jeszcze w trakcie ale już czuję, że brzuszek będzie zadowolony
odpowiedz
3678 dni temu
Wykonane - ryba pyszna, choć następnym razem dodam mniej soku z cytryny, gdyż dla mnie była zbyt kwaśna. Do rybki podałam zapiekane w przyprawach ziemniaki - domownicy zachwyceni obiadkiem.
odpowiedz
3679 dni temu
Drogi gościu, mąka dodana do cytrynowego masełka również poddawana jest obróbce termicznej na patelni. Poza tym warto pamiętać, że tylko duże ilości surowej mąki szkodzą - 1 łyżka mąki na 4 porcje dania to bardzo niewiele i z pewnością nie wpłynie to niekorzystnie na trawienie.
odpowiedz
3679 dni temu
Trochę mnie niepokoi ta mąka. Czy nie będzie surowa?
odpowiedz
3679 dni temu
Drogi gościu, możesz użyć innego twardego sera typu Parmezan lub Pecorino Romano.
odpowiedz
3679 dni temu
Czy mogę użyć innego sera? jeśli tak to jakiego
odpowiedz
3688 dni temu
Polecam opanierować rybkę w samej mące, zamiast grubego fileta użyć ogonki ze skórką, położyć najpierw stroną bez skóry do patelni (odwrotnie niż zazwyczaj) następnie przewrócić na stronę ze skórką i na górę dodać przygotowaną miksturę z masłem, czosnkiem, bazylią, mąką i cytryną! Smakuje wyśmienicie!!!
odpowiedz
3699 dni temu
Dobre, rybka wyszła bardzo delikatna, ale niestety przy smażeniu masło trochę za bardzo mi się rozpuściło, ale w smaku przepyszne.
odpowiedz
3704 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) dam znać jak wyszło :)
odpowiedz
3704 dni temu
Aniu, świeżą bazylię możesz zamienić na suszoną, jednak musisz dać jej mniej. Pół łyżeczki powinno wystarczyć.
odpowiedz
3704 dni temu
Czy suszona bazylia się sprawdzi?
odpowiedz
3731 dni temu
Nie lubisz rube? Sprobuj tego przepisu. Pokochasz rybe!
odpowiedz
3735 dni temu
viola27, może przypadnie Ci do gustu zapiekanka z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/karp-winiarza-i-francuska-zapiekanka ?
odpowiedz
3735 dni temu
A jakie oryginalne dodatki mogę przygotować do tego dorsza?
odpowiedz
3766 dni temu
super smaczne :)
odpowiedz
3830 dni temu
Ago, możesz spróbować, jednak pamiętaj, że uzyskasz nieco odmienną potrawę! Pozdrawiamy!
odpowiedz
3830 dni temu
właśnie sobie wszystko przygotowałam i zastanawiam się czy można zrobić rybkę w piekarniku i tej zaprawie
odpowiedz
3863 dni temu
no i był dziś łosoś :) wyszło genialnie! pychota!!!
odpowiedz
3865 dni temu
Aniu łosoś w przypadku tego dania również świetnie się sprawdzi! :)
odpowiedz
3865 dni temu
czy mogę zastapić dorsza łososiem?
odpowiedz
3872 dni temu
Ps podawalam z ryzem :-)
odpowiedz
3872 dni temu
Danie super jesli chodzi i czas tzn szybko sie robi a teraz cenie to ponad wszystko z uwagi ze mam 4 miesiecznego synka:-) jak dla mnie ryba troche za kwasna, mysle ze jakbym dodala wiecej musztardy a mniej cytryny byloby smaczniejsze danie. Oceniam na 4 :-)
odpowiedz
3876 dni temu
Mariusz, koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
odpowiedz
3877 dni temu
No to jedziemy z tym koksem !
odpowiedz
3890 dni temu
Uwielbiam dorsza i zawsze go kupuję w Lidlu więc dzisiaj pomysł na danie z kuchni Lidla.
odpowiedz
zobacz wszystkie