Suflety z serem munster

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • 8 kokilek
  • mikser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI

Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.

KROK 4: PIECZEMY SUFLETY

Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

WAŻNE!!! Podczas pieczenia sufletów nie otwieramy drzwi piekarnika, ponieważ spowoduje to ich opadnięcie!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    8 dni temu
    Czy można sobie masę przygotować kilka godzin wcześniej i schować do lodówki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 dni temu
    Białka raczej nie powinny opaść, możesz spróbować przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!