SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak i podsmażamy przez kilka minut do momentu, aż dobrze odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białka oddzielamy od żółtek. Do podsmażonego szpinaku dodajemy 4 żółtka i całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo masę szpinakową i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

KROK 3: PIECZEMY

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę szpinakową i rozprowadzamy ją za pomocą łyżki, formując cienki placek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, bez termoobiegu, z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10-12 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy, studzimy i kroimy na równe kwadraty.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Serek przekładamy do miseczki. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 5: SKŁADAMY KORECZKI

Dwa kwadraciki smarujemy serkiem, układamy na sobie i przykrywamy kolejnym kwadracikiem. Koreczek spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Koreczki dekorujemy wedle uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!