Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy cebulę
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy.
Krok 2: Dodajemy pomidory
Do cebuli dodajemy pulpę, kumin, drobno posiekaną papryczkę chili. Zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i dusimy pod przykryciem kilka minut.
Chleb kroimy na kromki, polewamy oliwą z oliwek lub oliwą z suszonych pomidorów. Podpiekamy kilka minut w piekarniku. Do cebuli i pomidorów dodajemy odrobinę wody i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Dodajemy jajka
Mieszamy cebulę z pomidorami i na środku robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy dwa jajka. Przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekaną młodą cebulką i szczypiorkiem. Podajemy z podpieczonym chlebem.
Zobacz podobne
przepisy
Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.
Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
- Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Wegetariańskie maki sushi
- Babeczki z polewą
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- 2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Szakszuka
- Leniwe pierogi
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Szakszuka z wołowiną
- Sok z buraka – szybki przepis
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Makaron z boczkiem i brukselką
- Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Fit makaron à la carbonara
- Kanapka z kiełbasą z Turyngii
- Tapas z salchichón
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Roladki z tortilli
Komentarze (12)
1714 dni temu
Pycha ja dodałam troszkę kiełbaski hehe
odpowiedz
1767 dni temu
passata to przecier pomidorowy a pulpa jest gesciejsza od przecieu,to nie to samo
odpowiedz
1767 dni temu
Wkradł się błąd - już wszystko powinno być jasne :) Dziękujemy za czujność :)
1767 dni temu
W przepisie jest passata pomidorowa a Karol dodawał pulpę pomidorową,a to niestety nie jest to samo-passata a pulpa sie róznią
odpowiedz
2108 dni temu
PS Nie kombinujcie z niedodawaniem kuminu czyli kminu rzymskiego, bo danie nie będzie smakować jak szakszuka. Przepis Okrasy jest najbliższy oryginałowi z tych co widziałem w polskim necie. Różne Anie czy Makłowicze dodają papryki czy bakłażany, a nie o to chodzi w tym daniu. Czasem mniej znaczy więcej.
odpowiedz
2108 dni temu
Robię szakszukę przynajmniej raz na tydzień, najlepiej użyć pomidorów malinowych, albo zwykłych polskich i dodać szczyptę cukru, sparzone i obrane ze skórki, wtedy nie dodawać wody a ją odparować, jak nie ma czasu - pomidory z puszki też się nadadzą, jak zbyt luźne - zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, zawsze dodaję jeszcze drobno pocięty czosnek do cebuli, na patelni masa pomidorowa powinna się bardzo delikatnie przypalić, tradycyjnie danie robi się w piecu w ceramicznym garnku, ważne to nie mieszać za dużo pomidorów na patelni, bo się zrobi papka jak u Okrasy, idealnie jak białko jest ścięte a żółtko płynne jak w jajku w koszulce, na patelni trudno jest wyczuć odpowiedni balans pomiędzy ścięciem jajka a przypaleniem pomidorów, w piecu łatwiej bo jajko się kładzie na gorącą potrawę zaraz po wyciągnięciu z pieca i zostawia na kilka minut
odpowiedz
2233 dni temu
cos t wasza wyszukiwarka nie dziala wybralam nabial makaron itd i dlugos przygotowywania na 30 min a wyskakuje mi chleb 23 godziny
odpowiedz
2234 dni temu
Przepis idealny sam w sobie , jestem zachwycony kuminem bo zawsze kojarzyłem go kminkiem którego nie lubię. Rodzina zachwycona brawo Panie Karolu
odpowiedz
2232 dni temu
Kriss - bardzo się cieszymy! :)
2487 dni temu
Pycha, ja dodaje jeszcze podsmażona kiełbaskę .
odpowiedz
2108 dni temu
Profanacja
2596 dni temu
Znakomite! Kumin jest wyśmienity w połączeniu z pomidorami. Zrobiłem, Polecam.
odpowiedz
zobacz wszystkie