zobacz film Tort malinowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • regulowaną tortownicę z odpinaną obręczą lub pierścień cukierniczy o średnicy 26 cm
  • paterę
  • pędzelek
  • drobne sitko
  • mikser lub blender
  • worek cukierniczy
  • rózgę kuchenną
  • łopatkę silikonową
  • papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ

Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ

Wafelki z czekoladą kruszymy w dłoniach i przekładamy do miski. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 3: UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU

Biszkopt (wg przepisu na IDEALNY BISZKOPT) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty. Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania). Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).

Na biszkopcie rozprowadzamy chrupiącą warstwę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą łopatki. Konfitury z jagód przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Konfitury szprycujemy na chrupiącą warstwę, rozprowadzając ją po całej powierzchni.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY

Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Zmiksowane i przetarte przez sitko maliny łączymy w miseczce z cukrem pudrem. Mieszamy.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy. Dodajemy do malin i mieszamy, aż składniki się połączą.

Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do musu z malin, za każdym razem dokładnie mieszając całość.

KROK 5: SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU

Połowę musu malinowego przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z malin. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Tort wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Warstwy tortu i jego wierzch powinny się dobrze zestalić.

KROK 6: PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT

Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na 8 kawałków za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.

Każdą porcję dekorujemy świeżymi owocami (malinami, porzeczkami, jeżynami i borówkami), jadalnymi kwiatami, makaronikami i kolorowymi posypkami. Całość oprószamy jadalnym brokatem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Natalii Natalii
    682 dni temu
    Wykorzystałam z Waszego przepisu pomysł na chrupką warstwę. Dodałam te same pokruszone ciasteczka do schłodzonego ganache i niestety zmiękły. Czy są jakieś ciasteczka, które nadawałyby się do dodania do ganache czy niestety nie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    681 dni temu
    Natalio, wszystkie ciasteczka w połączeniu z kremem troszkę zmiękną. Pamiętaj jednak, że tort powinien być dobrze schłodzony, wtedy masa będzie bardziej chrupka. Możesz również wykorzystać zwykłe wafelki bez czekolady lub herbatniki :)
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    998 dni temu
    Czy krążki biszkoptowe były mniejszej średnicy niż metalowa obręcz, iż boki tortu też są kremowe? Nie było pokazane, że boki tortu smarujemy oddzielnie kremem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    997 dni temu
    Dr Ski, zgadza się. Krążki biszkoptowe powinny być mniejsze, niż obręcz.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!