Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito o drobnych oczkach
- obieraczkę do warzyw
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20 cm
- łopatkę silikonową
- paterę do tortu
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Surowy ryż do sushi przesyp do miski i wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie, by pozbawić go nadmiaru skrobi. Za każdym razem odsączaj ryż na sicie z mętnej wody, zalewaj ponownie świeżą wodą i płucz do momentu, w którym woda po płukaniu będzie przejrzysta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: GOTUJEMY RYŻ DO SUSHI
Dokładnie wypłukany ryż przekładamy do garnka i zalewamy mineralną lub filtrowaną wodą. Garnek przykrywamy pokrywką, a ryż zagotowujemy. Zmniejszamy płomień. Gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę, a jego ziarenka napęcznieją.
Krok 2: KROIMY WARZYWA I OWOCE
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wyjmujemy za pomocą łyżeczki, a ogórek kroimy w słupki (tzw. julienne).
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół dookoła pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ w skórce nacinamy, krojąc go w cienkie plasterki. Pokrojony miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.
Mango obieramy ze skórki za pomocą obieraczki, a następnie odcinamy cienkie plastry miąższu - również wykorzystując do tego celu obieraczkę do warzyw.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sriracha łączymy w miseczce z majonezem i skórką otartą z limonki. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Sos odstawiamy na czas zakwaszania ryżu.
Krok 4: ZAKWASZAMY RYŻ
Ocet łączymy w miseczce z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki - uważamy, by nie połamać delikatnych ziaren ryżu. Zakwaszony ryż odstawiamy do wystudzenia.
Połowę wystudzonego ryżu przekładamy do osobnej miski, łączymy z czarnym sezamem i delikatnie mieszamy, a drugą połowę pozostawiamy w garnku.
Krok 5: SKŁADAMY WARSTWY TORTU SUSHI
Dłonie zwilżamy zimną wodą. Połowę ryżu z czarnym sezamem przekładamy na dno formy wyłożone warstwą papieru do pieczenia. Ryż wyrównujemy i dociskamy do dna. Na warstwę ryżu wykładamy porcję sosu i rozprowadzamy go równomiernie po całej powierzchni. Na warstwie sosu układamy plastry wędzonego tuńczyka i ogórek pokrojony w słupki. Arkusz nori docinamy do kształtu formy i układamy na warstwie ogórków.
Ponownie zwilżamy dłonie. Na arkusz nori wykładamy ryż bez czarnego sezamu (zwilżając dłonie po każdym nałożeniu porcji ryżu), a następnie krewetki w oleju oraz awokado pokrojone w plastry. Awokado skrapiamy sokiem z limonki i przykrywamy drugą połową ryżu wymieszanego z czarnym sezamem. Ryż wykładamy dłońmi zwilżonymi zimną wodą.
Na warstwę ryżu wykładamy serek śmietankowy i dokładnie rozprowadzamy go po powierzchni za pomocą łopatki silikonowej. Mięso łososia oddzielamy od skóry, rozdrabniamy za pomocą widelca i wykładamy na warstwę serka. Wykładamy mango pokrojone w plasterki i ostatnią porcję ryżu bez czarnego sezamu. Pamiętamy o zwilżeniu dłoni zimną wodą. Wierzchnią warstwę tortu dokładnie wyrównujemy i dociskamy za pomocą łyżki.
Krok 6: DEKORUJEMY TORT
Formę z tortem sushi odwracamy do góry dnem i ustawiamy na paterze. Ostrożnie zdejmujemy formę.
Ogórek kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, podłużne plasterki. Z plasterków formujemy różyczki, które układamy na wierzchu tortu. Różyczki uformowane z plastrów wędzonego na zimno łososia również wykładamy na wierzch tortu.
Tort dodatkowo dekorujemy ugotowanymi krewetkami, plastrami awokado i mango oraz jadalnymi kwiatami. Z wierzchu oprószamy jasnym sezamem.
Zobacz podobne
przepisy
Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!
Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger zebra
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Macedoński tort chałwowy
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Sushi
- Sushi sandwich
- Łosoś z salsą z tamarillo i mango
- Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Fondue serowe
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Tort arbuzowy
- Sałatka „Zielona Bogini”
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- CIASTO MILIONERA
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Sos do ravioli
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
Komentarze (2)
165 dni temu
TAK
odpowiedz
712 dni temu
NIE
odpowiedz