zobacz film Wegańskie uszka nadziewane soczewicą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • wałek
  • ring do wykrawania lub szklankę o średnicy ok. 5-6 cm

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i oliwę i dajemy sól. Wybieramy program ugniatanie ciasta / twarde ciasto / 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.

KROK 2: GOTUJEMY SOCZEWICĘ

Do umytego pojemnika miksującego Monsieur Cuisine Smart wlewamy wodę i umieszczamy w nim kosz do gotowania. Przesypujemy do niego soczewicę, wybieramy program gotowanie na parze / temperatura 120°C / obroty 1 / czas 10 minut. Gotową soczewicę przekładamy do miski.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ

Do umytego pojemnika miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy ją, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / prędkość 8. Następnie cebulkę podsmażamy, bez miarki, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / temperaturę 100 stopni / 5 minut/ prędkość 1. Kiedy zostanie ok. 30 sekund do końca smażenia, całość doprawiamy wędzoną słodką papryką, przyprawą do mięs i ajwarem.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie świetnie sprawdzi się ajwar marki Deluxe.

KROK 4: ROZDRABNIAMY FARSZ

Do podsmażonych składników dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie farsz mieszamy i rozdrabniamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / prędkość 4.

KROK 5: LEPIMY USZKA

Stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 5-6 cm, na każde nakładamy odrobinę farszu, sklejamy jak pieroga i następnie ich boki łączymy ze sobą.

KROK 6: GOTUJEMY USZKA

Gotowe uszka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

KROK 7: PODAJEMY USZKA

Gotowe uszka skrapiamy delikatnie oliwą, aby się nie sklejały, i podajemy z gorącym barszczem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!