Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy posiekaną w kostkę papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy w kotkę 1x1 cm, dodajemy do całości i gotujemy następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.
Jak podawać
Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Panna cotta waniliowa z owocami lasu
- Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Królik w sosie pieczarkowym
- Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Serbska zupa fasolowa
- Odchudzone lasagne
- Śniadaniowe burrito
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Focaccia bezglutenowa
- Sałatka z topinamburem
- Kuleczki z koziego sera
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Ośmiorniczki z grilla
- Sos do ravioli
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Bigos rybny
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Komentarze (45)
1459 dni temu
Kurde, jutro to robię na obiad!
odpowiedz
1531 dni temu
bez kukurydzy???
odpowiedz
1531 dni temu
Kukurydza w chili con carne to opcjonalny składnik. Możemy ją dodać, możemy pominąć. W tym przepisie jej nie ma, ale zapewniamy, że danie jest pyszne! :)
1826 dni temu
To nie jest danie Mexykanskie. Amerykański wymysł.
odpowiedz
1915 dni temu
20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli
odpowiedz
1915 dni temu
20 minut gotowania to za mało. W przepisie okrasy jest 1-1,5 godziny i wychodzi o wiele lepsze chilli
odpowiedz
2050 dni temu
kminek to nie jest kmin rzymski, polecam zapamiętać
odpowiedz
2097 dni temu
Swietne danie. Bardzo proste, chodz kminek polecam mielony. ;D
odpowiedz
2111 dni temu
super
odpowiedz
2258 dni temu
No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html
odpowiedz
2258 dni temu
No to ja polecam jeszcze w takim wydaniu 😉 https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/820-chili-con-carne-dobry-przepis-na-pyszna-wolowine.html
odpowiedz
2259 dni temu
Pycha
odpowiedz
2288 dni temu
Pyszne! zrobiłem raz, ale na jednym razie się nie skończy! :DD
odpowiedz
2347 dni temu
Bardzo dobre, rozgrzewające i sycące danie :)
odpowiedz
2471 dni temu
Bardzo dobre jedzonko
odpowiedz
2657 dni temu
przepyszna, pozdrawiam z gorącego Konga cebulaczki :* :) Pjona
odpowiedz
2657 dni temu
ja z Etiopii
2711 dni temu
Bardzo dobry przepis. Korzystam regularnie, sprawdzony.
odpowiedz
2764 dni temu
lipa nie przepis
odpowiedz
2765 dni temu
Chili con carne- rewelacja. Dziękuje za przepis 😄
odpowiedz
2866 dni temu
Czy na pewno dodać tylko 250 g mięsa? Na 4 porcje? Nie za mało?
odpowiedz
2866 dni temu
Tak, w przepisie używamy 250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że dochodzi tutaj duża ilość warzyw :)
2915 dni temu
bardzo często robię, świetne danie i przepis :D
odpowiedz
2933 dni temu
Kolego w oryginalnym chili meksykanskim nie ma kukurydzy, takze to Twoj przepis jest przekoloryzzowany, gratulacje dla autora, świetny dań 😎
odpowiedz
2472 dni temu
Ale "oryginalne chili meksykańskie" nie istnieje, przecież to przepis wymyślony w Teksasie...
3031 dni temu
Wasz przepis na "Chili con carne" jest niepełny, bo brakuje w nim kukurydzy.
odpowiedz
3031 dni temu
Właśnie, bo bez kukurydzy to danie wygląda mdło i nijako. Mało apetyczne.
3016 dni temu
sam jesteś niepełny.
3007 dni temu
W oryginalnym przepisie nie ma kukurydzy, ona może być dodatkiem ale nie jest głównym składnikiem :)
2936 dni temu
nigdy nie jadlam chilli con carne z kukurydza? to typowo po meksykansku?
3097 dni temu
włąsnie się prychci :)
odpowiedz
3184 dni temu
Danie świetne, bardzo aromatyczne. Dodałabym więcej mięsa, ok. 400 g.
odpowiedz
3184 dni temu
Jakby ktoś miał problem z kminem rzymskim to zapewne znajdzie go w sklepie ze zdrową żywnością dzisiaj obleciałem pół Koszalina żeby go znaleźć a chili wyszło znakomicie
odpowiedz
3582 dni temu
Można użyć zwykłego kminku, to jest powszechnie stosowana przyprawa w kuchni meksykańskiej. Robiłem i polecam (chociaż nie robiłem dania dokładnie wg. tego przepisu).
odpowiedz
3008 dni temu
Z braku laku można zamienić, ale tą przyprawę można dostać w każdym większym markecie. Należy też pamiętać, że kumin/kmin rzymski znacznie różni się smakiem i zapachem od zwykłego kminku.
3637 dni temu
Niesamowite, robię już to 2 raz. Bardzo dobre danie w takim stylu meksykańskim. Ciezko tylko dostac kumin i papryczki chilly (o tej porze roku)
odpowiedz
3655 dni temu
Dzisiaj zrobiłam, wyszło pyszne! Na pewno często będę je przyrządzała :)
odpowiedz
4085 dni temu
można dodać nasiona fenkułu - w każdej aptece koperek - herbatka z kopru włoskiego :) bo przecież chodzi o aromat
odpowiedz
4111 dni temu
no tak troche jednak slabo polecac przepis ze skladnikiem ktorego nie ma sie w sprzedazy, moze by tak sie zaopatrzyc...?
odpowiedz
4114 dni temu
Cudowna potrawa ! polecam wszystkim tym, którzy lubią ostre smaki
odpowiedz
4118 dni temu
Zrobiłam. Pyszne, chodź dodałam nieco mniej ostrej papryki. Zachowałam przepis na przyszłość.
odpowiedz
4118 dni temu
Świetne - często robię. Fasola nie musi być czerwona - dobrze smakuje też biała. Zamiast świeżej papryczki można kupić halapenios w zalewie :) - zamiast placków tortila użyć gotowych Tacos. Można też z boku przygotowac sosy - guacamole + kwaśna śmietana (śmietanę dodaje się do każdego kęsa lub do tortili)
odpowiedz
4121 dni temu
W Lidlu jest kmin rzymski? Chyba muszę się uważniej przyglądać bo nie widziałam. Spotkałam jedynie w almie ale w całości, a nie zmielony :(
odpowiedz
4123 dni temu
Pyszne
odpowiedz
zobacz wszystkie