Papryka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!
Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!
Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!
Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!
Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.
Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!
Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
Wytrawne cake popsy w kształcie choinek
Niech świąteczne talerze ozdobi świerkowy las, który powstanie z serka topionego i aromatycznych przypraw! Przygotuj z bliskimi wytrawne cake popsy w kształcie choinek – to idealny przepis do wykonywania całą rodziną.
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.
Skąd pochodzi papryka i jak dotarła do Polski?
Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Europie znalazła się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją z dalekich podróży. Do Polski trafiła z Turcji.
Skąd pochodzi papryka chili?
Papryka chili została przywieziona z południowego Meksyku.
Czy papryka jest zdrowa?
Papryka to skarbnica wartości odżywczych. Przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, wpływa na nasze dobre samopoczucie. Idealna w stanach przeziębień. Stosowana jest także jako afrodyzjak.
Jakie witaminy ma papryka?
Mało kto o tym wie, ale surowa czerwona papryka pod względem zawartości witaminy C przewyższa cytrynę. Zawiera jej pięć razy więcej! To ona sprawia, że poradzisz sobie z chorobą. Zapobiega także powstawaniu zmarszczek. Poza witaminą C warzywo to dostarcza także witamin A, E, B6 oraz kwasu foliowego.
Czy papryka jest lekkostrawna?
Papryka jest bardzo zdrowa, ale niestety nie wszystkim służy. Należy bowiem do warzyw ciężkostrawnych. Warto ją jeść, ale trzeba przedtem odpowiednio ją przygotować. Nie powinna zaszkodzić żołądkowi, jeśli poddamy ją obróbce termicznej, np. podpieczemy w piekarniku. Można też ściągnąć z niej skórkę, która zwykle sprawia najwięcej kłopotów.
Ile kalorii ma papryka?
Jeśli liczysz kalorie, nie musisz się specjalnie martwić. Papryka ma duże wartości odżywcze, ale na szczęście nie dostarcza zbyt wielu kalorii. 100 g czerwonej lub zielonej papryki to ok. 40 kalorii. Żółta ma ich nieco mniej, bo tylko 20.
Czy papryka tuczy?
Papryka nie dość, że jest bardzo zdrowa, to świetnie wspomaga odchudzanie. Ma mało kalorii, można więc jeść ją do woli. Zwłaszcza że ułatwia spalanie tłuszczu w organizmie.
Jaki smak ma papryka?
Jest wiele odmian papryki. Jej smak związany jest właśnie z odmianą i kolorem. Duża czerwona i pomarańczowa papryka ma zwykle słodki smak. Zielona jest raczej gorzka. Małe, podłużne czerwone papryczki chili są bardzo ostre, podobnie jak średniej wielkości jalapeño.
Która papryka jest najostrzejsza?
Do najostrzejszych papryk należą odmiany chili. Wśród nich prym wiedzie tzw. Oddech Smoka. Na świecie nie ma ostrzejszej papryki. Jej ostrość wynosi 2,48 mln jednostek w skali Scoville’a. By ją jeść, naprawdę trzeba lubić ostrą kuchnię. Niestety konsumpcja może się skończyć nawet wstrząsem anafilaktycznym.
Która papryka jest najsłodsza?
Najsłodszą odmianą papryki jest papryka czerwona. Jest ona też najczęściej chyba wykorzystywaną papryką w naszej kuchni. Nadaje się do jedzenia na surowo, ale także do pieczenia czy grillowania.
Czym się różni papryka czerwona od żółtej?
Zarówno czerwona, jak i żółta papryka są odmianami słodkimi. Pierwsza zawiera więcej beta-karotenu, ma dobry wpływ na cerę. Żółta zawiera więcej wody, warto więc jeść ją w upalne dni. Ma także więcej witaminy E.
Jak przechowywać paprykę?
Papryka lubi chłód naszej lodówki. Przechowujemy ją tam, nie myjąc wcześniej, najlepiej w plastikowej torebce. Papryczki chili zawijamy w papierowy ręcznik. Paprykę można także mrozić. Należy ją umyć i pokroić, a potem zapakować w woreczki. Mrożona nie jest tak smaczna jak świeża, ale wciąż zachowuje swoje wartości.
Co zrobić z papryki?
Papryka jest w kuchni niezastąpiona. Nadaje smak wielu potrawom. Używamy jej nie tylko surowej, ale także marynowanej. Można z niej zrobić doskonałe dania główne, jak faszerowane papryki czy leczo, ale także przekąski. Na surowo idealnie nadaje się do humusu, sałatek czy kanapek. Dodawana jest także do wszelkiego rodzaju dań warzywnych i dań z grilla. Świetnie sprawdza się jako dodatek do szaszłyków. Ma także bardzo duże zastosowanie jako przyprawa – suszona lub mielona.
Jak obrać paprykę ze skóry?
Aby pozbyć się ciężkostrawnej skórki z papryki, można podpiec ją mocno w piekarniku lub opalić nad palnikiem. Następnie warzywo trzeba włożyć do woreczka i podrzucać. Skórka powinna zacząć odchodzić.