Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- ręcznik kuchenny
- wałek
- papier śniadaniowy i sznurek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY TORTILLE
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.
KROK 3: PIECZEMY TORTILLE
Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.
Upieczone tortille zawijamy osobno w wilgotne ręczniki kuchenne, by nie obeschły i łatwo się rolowały przy zwijaniu wrapów.
KROK 4: ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY
Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.
Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.
Jeśli chcemy podać tortille w estetyczny sposób albo zabrać je ze sobą na lunch lub drugie śniadanie, owijamy wrapy w papier śniadaniowy i związujemy sznurkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!
Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!
Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Musaka grecka
- Sałatka z roszponki i pomidorów
- Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Galettes z grzybami i szynką
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Domowe precle z czarnuszką
- Gryczane pierogi z bobem
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Suflet Salzburger Nockerl z konfiturą żurawinową
- Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
- Pierogi z mięsem
- Bezglutenowe pancakes
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Baklawa grecka
- Sok z buraka – szybki przepis
- Tapas z salchichón
- Grzyby marynowane
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Komentarze (0)