Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o objętości 1 l
Przygotuj wcześniej:
Słoiki wyparz. Ogórki dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. 4-5 godzin, aby były chrupkie i jędrne.
UWAGA! Najlepiej sprawdzą się mniejsze ogórki gruntowe. Jeśli dostępne są tylko duże, najlepiej będzie pozbawić je gniazd nasiennych.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier, sól, ocet i musztardę. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
KROK 2: UKŁADAMY OGÓRKI I PRZYPRAWY W SŁOIKACH
Marchew kroimy w dość grube plastry. Do słoików dodajemy po połowie: ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku. Na koniec dodajemy marchew i ciasno układamy ogórki jasną stroną do góry.
KROK 3: ZALEWAMY OGÓRKI ZALEWĄ
Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Następnie stawiamy je ponownie w normalnej pozycji. Tak przygotowane ogórki marynujemy przez ok. 1 tydzień.
WSKAZÓWKA! Aby ogórki były dłużej zdatne do spożycia, można je pasteryzować. Wystarczy zagotować słoiki przez ok. 10-15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.
Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!
Ogórki kiszone
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Stek wołowy z grilla
- Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Owocowy kisiel z serkiem waniliowym
- Ogórki kiszone
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Bezy z marakują
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Fajita z kurczaka
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Glazurowane marchewki z pastą z bakłażana
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Lodowe babeczki
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Różowy makaron z burakami
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- Chia parfait z domową granolą
- Hummus z dodatkami
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Wegański awokado burger
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Sos słodko-kwaśny
Komentarze (1)
253 dni temu
OGÓRKI W STYLU KOZACKIM to moje ulubione. Dziś zrobiłem według przepisu. ..aż nie mogę się doczekać..:} Gratuluje pomysłu i przepisu. Pozdrawiam serdeznie
odpowiedz