Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mleko dobrze schłódź w lodówce.
Przygotuj
- sitko
- tarkę
- wałek
- pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta
- 2 kawałki papieru pergaminowego
- moźdźierz
- frytkownice
- ręcznik papierowy
Ciasto
Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy masło, całość zagotowujemy. Wyjmujemy skórkę z cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto). Ciasto przekładamy do naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.
Farsz
W rozgrzanej na patelni oliwie rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili drobno posiekany czosnek. Smażymy 1,5-2 minuty. Dodajemy mięso, posiekany tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy co chwilę mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.
Portugalski beszamel
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki). Cały czas mieszając dodajemy mleko. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. Studzimy. Beszamel łączymy z farszem.
Z ciasta formujemy 20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki. Za pomocą pierścienia cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.
Panierka
Roztrzepujemy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy pierożek obtaczamy w jajku oraz tartej bułce.
Sałatka
Kawałek papieru pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią). Smażymy około 4 minuty do uzyskania chrupkości. Zdejmujemy z patelni, studzimy. Do rozgrzanej na patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do czystego naczynia i od razu dodajemy rukolę. Mieszamy.
Rossois smażymy we frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C. Po uzyskaniu złotego kolory wykładamy je na papierowy ręcznik. Na talerzu układamy sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
- Faworki trydenckie
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Kawa po portugalsku
- Domowy keczup
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Kotlety śledziowe
- Pierogi z mięsem
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Cukiniowe spaghetti z indykiem
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Chorizo z ziemniakami
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Torcik serowy à la tiramisu
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Komentarze (13)
2917 dni temu
Ile sztuk wyjdzie z tego przepisu ?? :))
odpowiedz
2917 dni temu
ok. 20 sztuk :)
2993 dni temu
Czy zamiast sera manchego można zastąpić go innym? Jeśli tak to jakim?
odpowiedz
2993 dni temu
Możesz wykorzystać każdy ulubiony rodzaj twardego sera :)
3062 dni temu
ile wychodzi tych pierozkow z tej porcji przepisowej?
odpowiedz
3062 dni temu
20 sztuk :)
3190 dni temu
Mnie portugalka uczyła robić rissois, ale ona robiła inny farsz z suszonym dorszem. :) i nie robiła beszamelu osobno tylko już w garze z rybą. ;) Pyszne to jest.
odpowiedz
3194 dni temu
Drogi Gościu, woda i mąka są podgrzewane razem. W ten sposób wysusza się ciasto, a nadmiar wilgoci odparowuje.
odpowiedz
3194 dni temu
Ciasto ze szklanki mąki i prawie 1 1/2 szklanki wody???? To kisiel wyjdzie.
odpowiedz
3195 dni temu
Beszamel łączymy z farszem :)
odpowiedz
3292 dni temu
Ciasto wyszło bardzo smacznie. Współgra świetnie z beszamelem. Proponuję jedynie ciasta wyrobić dwukrotnie więcej niż w przepisie w stosunku do farszu. Przy podanych proporcjach nie sposób zmieścić całego farszu. pozdrawiam Michał
odpowiedz
3316 dni temu
Sos był składnikiem farszu :-)
odpowiedz
3317 dni temu
a po co ten sos?
odpowiedz
zobacz wszystkie