Cytryna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.
Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.
Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.
Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
Ciasto cytrynowe
Ciasto z cytrynową nutą to klasyczny i niezwykle pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pulchne, aromatyczne ciasto odznaczające się lekką kwasowością jest niezwykle proste w przygotowaniu. Jak robić bajecznie pyszne ciasto cytrynowe z lukrem? Poznaj nasz przepis!
Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!
Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu robota kuchennego Monsieur Cuisine niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.
Gdzie rośnie cytryna?
Cytryny rosną na drzewach cytrynowych, które osiągają ok. 5 m wysokości. Choć zdarza się, że osiągają wysokość nawet 10 m. Drzewa kwitną cały rok na biało lub białoróżowo, owoce pokryte są żółtą skórką. Gałęzie drzew cytrynowych są uzbrojone w kolce. Owoce cytryny zalicza się do jagód.
Ile kalorii ma cytryna?
W 100 g owocu jest 29 kalorii.
Ile kalorii ma herbata z cytryną?
Herbata ma 1 kalorię, według niektórych nawet 0! Plasterek cytryny to 3 kalorie. Nieposłodzona herbata z cytryną to zaledwie 4 kalorie.
Ile witaminy C ma cytryna?
Cytryna ma sporo witaminy C. Nie jest jednak, jak się nam często wydaje, najlepszym źródłem tej witaminy. W 100 g cytryny jest od 50 do 80 mg witaminy C. Znacznie więcej zawiera jej czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki czy grejpfrut.
Co zawiera cytryna?
Zawarta w cytrynie witamina C działa profilaktycznie, zapobiegając przeziębieniu. Wzmacnia także odporność. W owocu znajdują się też polifenole, które przeciwdziałają występowaniu chorób krążenia.
Jaki odczyn ma cytryna?
Cytryna ma odczyn kwaśny, ale w żołądku zmienia się on na zasadowy. Czyli paradoksalnie nie zakwasza organizmu. Wręcz przeciwnie – jest świetna do odkwaszania go.
Jak odkwasić organizm cytryną?
Nasz organizm często jest zakwaszony. Powodem jest zwykle złe odżywianie. Możemy odkwasić organizm, pijąc każdego ranka szklankę ciepłej wody ze świeżym sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Sok cytrynowy jest zasadotwórczy i wspomaga odkwaszanie organizmu.
Jak zrobić wodę z miętą i cytryną?
Z pokrojonej cytryny i świeżej mięty możesz zrobić idealny, orzeźwiający, zdrowy napój. Wystarczy wrzucić plasterki cytryny i świeże listki mięty do dzbanka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na jakiś czas. Można dodać trochę wody gazowanej, a do smaku odrobinę miodu.
Co daje woda z cytryną?
Woda z cytryną jest niezastąpiona dla organizmu! Przede wszystkim oczyszcza go z toksyn. Poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Daje nam też energię na cały pracowity dzień. Odświeża oddech, dobrze wpływa na dziąsła, a nawet łagodzi bóle zębów.