Mozzarella - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!
Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!
Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.
Calzone
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!
Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.
Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!
Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!
Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!
Co to jest mozzarella?
Mozzarella to włoski ser produkowany oryginalnie z mleka bawolego, dziś najczęściej z krowiego lub koziego albo mieszanego. Należy do gatunków sera podpuszczkowego, niedojrzewającego. W sprzedaży występuje w postaci białych kulek zanurzonych w serwatce lub jako gotowy, utarty już dodatek do dania, np. pizzy.
Jak smakuje mozzarella?
Smak mozzarelli jest uzależniony od mleka użytego do jej produkcji. Ser powstały na bazie mleka bawolego cechuje się większą delikatnością oraz miękkością aniżeli ten z mleka krów. Posiada też charakterystyczny piżmowy zapach, czego brakuje innym jego odmianom. Mozzarella bywa jednak zazwyczaj lekko śmietankowa i kremowa w posmaku. Ma zwartą, ale niezbyt trwałą konsystencję, którą łatwo można naruszyć, krojąc ją w plastry.
Ile kalorii ma mozzarella?
Mozzarella ze względu na dużą zawartość sycącego białka oraz tłuszczów nasyconych powinna być spożywana z umiarem. 100 g tego sera to aż 300 kcal. To mniej więcej tyle samo, co 2 jajka kurze czy jeden kotlet z indyka usmażony w panierce.
Ile kalorii ma mozzarella z pomidorami?
Mozzarella i pomidory to świetny duet nie tylko ze względów smakowych, ale też dietetycznych. Pomidory bowiem obniżają kaloryczność posiłku prawie o połowę. Zjadając więc 100 g mozzarelli z pomidorami dostarczymy naszemu organizmowi ok. 178 kcal.
Ile kalorii ma mozzarella light?
Mozzarella w wersji light, czyli nieco lżejsza od tradycyjnej, jak sama nazwa wskazuje, jest mniej kaloryczna. 100 g porcji mozzarelli light to 254 kcal. W porównaniu z innymi produktami nabiałowymi cechuje ją stosunkowo niska zawartość tłuszczów.
Jaka mozzarella do pizzy?
Wybierając mozzarellę do pizzy, trzeba zwrócić uwagę na zawartość wody w serze. Generalnie im mniej tego składnika, tym lepiej. Pizza bowiem wchłaniając w nadmiarze wodę z dodatków, traci na walorach smakowych, stając się bardziej wilgotna, a tym samym dłużej musi się piec.
Jaki sos do mozzarelli z pomidorami jest najlepszy?
Mozzarella z pomidorami, czyli pochodzący z włoskiej Kampanii rodzaj słynnej sałatki, znanej powszechnie jako caprese, nie obędzie się bez sosu. Ta kolorowa kompozycja pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian plasterków mozzarelli oraz pomidorów smakuje wybornie w sosie z oliwy zmieszanej z octem balsamicznym oraz przyprawami – solą i pieprzem. Sałatka udekorowana świeżymi listkami bazylii przywodzi na myśl barwy włoskiej flagi.
Jak podawać mozzarellę?
Mozzarellę można podawać zarówno na zimno – w formie przekąsek, jak i na ciepło – jako składnik zapiekanek, makaronów i pizz. Warto na przykład spróbować połączenia mozzarelli, ciabatty oraz pomidorów w formie zgrabnie skomponowanej kanapki. Można też zestawić mozzarellę z rukolą w sałatce. Mozzarella, jak na włoski ser przystało, jest jednak przede wszystkim niezbędnym elementem pizzy oraz wszelkich dań makaronowych.
Dzięki połączeniu kremowo-śmietankowego smaku z idealną rozciągliwością, tak charakterystyczną po roztopieniu mozzarelli, ta odmiana sera, podobnie jak cała kuchnia włoska, szczególnie przypadła do gustu polskim smakoszom. Pizza, makarony czy zapiekanki to już stałe elementy naszych obiadów i kolacji, ale w obecności mozzarelli nabierają jeszcze większych walorów smakowych.