Szpinak - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!
SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!
Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Wypróbuj połączenie kaszy gryczanej, pieczarek i czerwonej fasoli. To świetny pomysł na sałatkę do pracy. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!
Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.
Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!
Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.
Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!
Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak to znakomite remedium na nadciśnienie. Działa kojąco na układ nerwowy – pomaga radzić sobie ze stresem oraz bólami i zawrotami głowy przez niego wywołanymi. Ponadto udowodniono, że jedząc liście szpinaku, zapobiegamy nowotworom i chronimy organizm przed miażdżycą. Szpinak stosuje się wspomagająco również w anemii. Szczególnie zalecany jest kobietom w ciąży, ponieważ wpływa na właściwy rozwój układu nerwowego płodu.
Co zawiera szpinak?
Szpinak obfituje w cenne dla zdrowia witaminy oraz minerały. Oprócz witamin C, K oraz A, można w nim znaleźć również witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, potas czy beta-karoten. Warto podkreślić, że warzywo to jest cennym źródłem przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego.
Ile kalorii ma szpinak?
100 g szpinaku dostarcza 23 kcal, które można spalić podczas minuty szybkiego biegu lub 6 minut żwawego chodu. Oznacza to, że szpinak jest warzywem niskokalorycznym, dlatego mogą go spokojnie zajadać osoby mające problem z nadwagą. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego.
Co to jest szpinak baby?
Szpinak dostępny jest w sklepach w postaci świeżej lub mrożonej. Najczęściej spotykamy się z tą drugą opcją, a w niektórych punktach sprzedaży możemy natrafić na tzw. szpinak baby. Nie jest to wbrew pozorom żadna inna odmiana tego warzywa, a jedynie nazwa zarezerwowana dla świeżych i młodych liści szpinaku.
Jak przechowywać szpinak?
Szpinak najlepiej smakuje na świeżo, dlatego jeśli tylko mamy możliwość, starajmy się jeść go w sezonie, gdy jest ogólnodostępny. Sposobem pozwalającym zachować jego walory smakowe jest mrożenie. Jeśli natomiast jesteśmy zmuszeni przechować go do następnego dnia, to koniecznie włóżmy go do szczelnie zamkniętego naczynia i umieśćmy w lodówce.
Jak przyrządzić szpinak?
Szpinak można przyrządzić na wiele sposobów. Jest doskonałym składnikiem sałatek, koktajli czy smoothies, w których najlepiej smakują jego młode i świeże liście. Najczęściej wykorzystujemy go jednak do dań na ciepło, na przykład wzbogacając jego smakiem lasagne czy zapiekanki. Najlepiej jednak komponuje się z makaronem i różnego rodzaju dodatkami.
Jak przygotować świeży szpinak?
Przygotowanie świeżego szpinaku jest proste i szybkie. Wystarczy umyć jego liście pod bieżącą wodą, pozostawić je do wyschnięcia, a następnie na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu dodajemy partiami świeże liście szpinaku, doprawiając je solą i pieprzem, a także szczyptą gałki muszkatołowej. Całość smażymy bardzo krótko, do skurczenia się liści szpinaku. Nakładamy na talerz i gotowe!
Jak przyrządzić szpinak mrożony?
Szpinak mrożony jest najpopularniejszą postacią tego warzywa, dostępną w sklepach przez cały rok. Aby przyrządzić mrożone liście szpinaku (całe lub rozdrobnione), wystarczy podgrzewać mrożonkę na małym ogniu aż do momentu odparowania wody. Następnie należy dodać masło lub inny preferowany przez nas tłuszcz, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość należy krótko dusić, dodając na końcu jogurt naturalny, śmietanę lub kefir.
Jak doprawić szpinak?
Szpinak idealnie komponuje się z czosnkiem i cebulą. Oczywiście, nie może zabraknąć również soli i pieprzu, a dla uzyskania najlepszych efektów smakowych warto doprawić go także gałką muszkatołową. Dopełnieniem całości będą sery: żółty, feta lub pleśniowy, które znakomicie współgrają ze smakiem szpinaku.
Jak mrozić szpinak?
Mrożenie szpinaku to bardzo praktyczny sposób wykorzystania tego warzywa w kuchni poza sezonem. Należy zacząć od zblanszowania liści we wrzącej wodzie przez ok. 30 sekund do maksymalnie 1 minuty. Po wyłożeniu liści na sito i odczekaniu aż wyschną i wystygną, przekładamy je do naczynia z niewielką ilością wody i blendujemy. Później pozostaje już tylko napełnić powstałą masą foremki, np. służące do pieczenia muffinek, i zamrozić. Na koniec wyjmujemy zamrożony szpinak z foremek, wkładamy do foliowego woreczka i z powrotem do zamrażalnika.
Jak zrobić dobry szpinak?
Sekretem przyrządzenia smacznego szpinaku jest dodanie do niego odpowiedniej ilości przypraw, a także kolejność ich dodawania. Przykładowo czosnek powinniśmy wrzucić na patelnię dopiero pod koniec smażenia, aby liście nie stały się w smaku zbyt gorzkie. Podstawą jest jednak zawsze dysponowanie odpowiednio świeżym produktem.
Szpinak, nieważne, czy świeży, czy mrożony, wraca do łask i staje się coraz częstszym składnikiem diety Polaków. Jego renesans cieszy, gdyż jest to nie tylko smaczne warzywo, ale także zdrowe – bogate w witaminy i minerały. Odkrywajmy więc szpinak i korzystajmy z jego właściwości.