Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego.
Krok 1: Przygotowujemy wegańskie kiełbaski
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
Do miski wrzucamy ciecierzycę i suszone pomidory. Dolewamy wodę gazowaną i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy podsmażone składniki i pokruszone tofu. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Rozkładamy folię spożywczą. Masę nakładamy łyżeczką na środek, następnie zwijamy folię jak cukierek. Uformowane kiełbaski gotujemy w folii na parze lub we wrzątku przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy sałatkę
Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.
Krok 3: Przygotowujemy dressing
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.
Zobacz podobne
przepisy
Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!
Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.
Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Zapiekanka wegańska ratatouille
- Kolorowa zapiekanka
- Antipasti
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Napoleonka waniliowa
- Domowe lody szparagowe
- Domowy blok czekoladowy
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Schab ze smażonymi bananami
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Ciasto z profiterolkami
- Tarta z warzywami na patelnię
- Wegański falafel burger z portobello
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Komentarze (5)
625 dni temu
właśnie to zrobiłem, chciałbym znaleźć kogoś komu to wyszło, absolutnie nie nadaje się to do jedzenia, po gotowaniu konsystencja pasty, strata czasu i pieniędzy, jak najdalej od tego przepisu
odpowiedz
1473 dni temu
A cos weganskiego dla małych dzieci?
odpowiedz
1469 dni temu
Drogi Gościu, polecamy np. ryż na mleku kokosowym https://kuchnialidla.pl/ryz-na-mleczku-kokosowym-z-mango lub wegańskie naleśniki z borówkami https://kuchnialidla.pl/weganskie-nalesniki-z-borowkami. Zerknij także na naszą listę przepisów dla dzieci, na której znajdziesz różnorodne inspiracje https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci :)
1718 dni temu
Ale ekstra. Tylko martwi mnie to gotowanie w folii. Co ' tym myslicie?
odpowiedz
1738 dni temu
Świetny przepis!!! Dzięki!!!!
odpowiedz