zobacz film Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową formę do okrągłych ciastek o średnicy ok. 5-7 cm
  • silikonową formę półkulę o średnicy ok. 5-7 cm
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki na tyle wcześnie, aby było dość miękkie w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY POKRUSZONE CIASTECZKA Z MASŁEM

Ciastka bardzo drobno siekamy i mieszamy w misce z miękkim masłem.

KROK 2: PRZEKŁADAMY SPODY DO FORMY

Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i przyciskamy np. dnem szklanki, aby było równe i zbite. Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO

Maliny myjemy, rozgniatamy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. W misie miksera ubijamy śmietankę i łączymy ją z serkiem homogenizowanym i malinami.

Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie podgrzewamy ją przez kilka sekund w mikrofali, aby się rozpuściła. Stopniowo łączymy ją z masą serową.

KROK 4: NAKŁADAMY MASĘ NA SPODY I CHŁODZIMY

Gotową masę serową nakładamy na ciasteczkowe spody i całość chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.

KROK 5: ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ

W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zdejmujemy ją z ognia i cały czas mieszając, dodajemy przezroczystą galaretkę. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejąca.

KROK 6: DODAJEMY KWIATY I OWOCE DO GALARETKI

Do półkolistych foremek wlewamy odrobinę galaretki i układamy na niej kwiaty i owoce. Następnie uzupełniamy formy galaretką, tak aby przykryła składniki w środku. Tak przygotowane galaretki chłodzimy przez minimum 1 godzinę.

KROK 7: ŁĄCZYMY SERNICZKI Z GALARETKAMI

Schłodzone serniczki łączymy z półkulami z galaretki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!