Nugat z migdałami i pistacjami torrone
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot Monsieur Cuisine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM

W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki) 50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o 10 minut/prędkość 2/100°C.

KROK 2: DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW

Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki) 30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.

KROK 3: CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ

Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.

KROK 4: KROJENIE NUGATU

Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.

RADY: Nugat w zamkniętej puszce w chłodnym miejscu trzyma się ok. 3 tygodni. Zamiast pistacji i migdałów można użyć prażonych orzechów laskowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!