Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Ser halloumi wyjmij wcześniej z lodówki, aby nie był bardzo zimny, i dokładnie go osusz za pomocą ręcznika kuchennego.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SER
Ser kroimy wzdłuż krótszego boku w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przekrawamy je na pół i jeszcze raz dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W czasie, gdy halloumi leży pod ręcznikiem, ogórek obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę. Do miski dodajemy jogurt, doprawiamy go solą, białym pieprzem, skórką otartą z cytryny, oliwą i drobno posiekaną miętą. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ogórek, doprawiamy do smaku i jeszcze raz krótko mieszamy.
WSKAZÓWKA! Gotowy sos warto odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.
KROK 3: PANIERUJEMY HALLOUMI
Do trzech misek dodajemy kolejno: mąkę, bułkę tartą i jajka z odrobiną soli. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Kawałki sera dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, nuggetsy warto obtoczyć w dodatkowej warstwie panierki. Wtedy opanierowane raz kawałki sera ponownie obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
KROK 4: SMAŻYMY NUGGETSY
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondelku. Następnie smażymy nuggetsy przez ok. 1,5 minuty, po kilka naraz, na złoty kolor. Gotowe kawałki sera wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
KROK 5: PODAJEMY NUGGETSY
Nuggetsy z halloumi podajemy jeszcze gorące, z przygotowanym wcześniej sosem. Całość polewamy miodem i oliwą, doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny i ozdabiamy liśćmi mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka hamburgerowa
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Nuggetsy z halloumi
- Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
- Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Pesto z suszonych pomidorów
- Sylwestrowe jajka faszerowane
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane – lunchbox na słodko
- Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Komentarze (0)