Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine
Przygotuj wcześniej:
Mleko do przygotowania pampuchów wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Mleko do przygotowania sosu waniliowego przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.
Masło do przygotowania masła makowego wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.
Sposób przygotowania:
PAMPUCHY
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA NA PAMPUCHY
Do pojemnika miksującego wlać mleko o temperaturze pokojowej i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże i podgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i mąkę. Wyrabiać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie/2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto.
KROK 2: WYRASTANIE CIASTA
Przełożyć ciasto drożdżowe do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.
KROK 3: FORMOWANIE I NADZIEWANIE PAMPUCHÓW
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 porcje, z każdej porcji rękami uformować kulę.
Kule z ciasta lekko spłaszczyć ręką i na każdej położyć po 1 łyżce powideł śliwkowych.
Placki ostrożnie skleić, ponownie uformować z nich kule i włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.
KROK 4: GOTOWANIE PAMPUCHÓW NA PARZE
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, zamknąć wkład do gotowania na parze i umieścić go na pojemniku miksującym. Gotować pampuchy, ustawiwszy program gotowanie na parze.
Zdjąć zamknięty wkład do gotowania na parze, opróżnić pojemnik miksujący.
SOS WANILIOWY
Włożyć nasadkę mieszającą do pojemnika miksującego. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać z niej miąższ. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnego mleka.
Do pojemnika miksującego włożyć miąższ z wanilii, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, jajko i rozrobioną skrobię ziemniaczaną. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4, potem gotować (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 1/100°C.
Sos waniliowy przelać do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
MASŁO MAKOWE
Włożyć do pojemnika miksującego mak, cukier i miękkie masło w kawałkach, podgrzewać (z zatkniętą miarką) 4 minuty/prędkość 3/70°C, następnie przelać masło do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
PODANIE
Pampuchy nałożyć na talerze, polać masłem makowym, podać z sosem waniliowym.
RADA
Sos waniliowy jeszcze trochę zgęstnieje. Jeżeli wolisz rzadszy sos, dodaj do niego trochę mleka (świeże, 3,2% tłuszczu) i przed podaniem energicznie wymieszaj trzepaczką rózgową.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!
Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
- Mundialówki
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Czekoladowy tort "Nicolas"
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Figa z makiem i pampuchem
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Szpecle ze szpinakiem z serem
- Chlebek mango
- Steki z kapusty
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Pita z serem graviera
- Jagodzianki z serem
- Bułeczki bolońskie
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Antipasti
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Koncentrat bulionu wołowego
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Jogurt
- Krem ziemniaczany
Komentarze (0)