zobacz film Wegańskie makiełki

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rondelek
  • duży garnek

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ZALEWAMY MAK NAPOJEM KOKOSOWYM

Połowę napoju kokosowego zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym napojem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.

WSKAZÓWKA! Bakalie wskazane w przepisie możemy dowolnie zamieniać na swoje ulubione.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy syrop klonowy, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się napoju kokosowego dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania masy powinien trwać ok. 30 minut.

KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MAKOWĄ Z MAKARONEM

Pod koniec gotowania do masy makowej dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie masę makową mieszamy z ugotowanym makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy.

KROK 5: PODAJEMY MAKIEŁKI

Gotowe makiełki przekładamy do miski i oprószamy płatkami migdałów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!