zobacz film Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • rękaw cukierniczy
  • gofrownicę z płytką do pieczenia minidonutów

Przygotuj wcześniej:

Rozgrzej gofrownicę.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy.

KROK 2: BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Daktyle medjool pozbawiamy pestek. Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy napój owsiany, ekstrakt waniliowy i oliwę i całość blendujemy.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy użyć innych, mniejszych daktyli, najlepiej wykorzystać ok. 10 sztuk i gdyby były twarde, namoczyć je we wrzątku.

KROK 3: PIECZEMY DONUTY

Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy donuty do maszyny. Pieczemy je przez ok. 5 minut i czynność powtarzamy, aż skończy nam się ciasto. Gotowe donuty delikatnie studzimy.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy upiec pączki w piekarniku, najlepiej wykorzystać silikonową formę do donutów i piec je w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut.

KROK 4: DEKORUJEMY DONUTY

Składniki kremu umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na gładką masę. Pistacje dość drobno siekamy. Każdy donut smarujemy kremem czekoladowym i ozdabiamy różnymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!