Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy czerwoną fasolę
Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiając solą. Odcedzamy i odstawiamy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory sparzone gorącą wodą, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Całość podlewamy sosem sojowym i wodą. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Krok 3: Doprawiamy danie
Do chilli dodajemy pomidory z puszki, czekoladę, czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kapary. Chilli przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.
Kajzerki z warzywami
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.
Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Penne z wegetariańskim bolognese
- Kompot z suszonych owoców
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Gulasz niemiecki
- Pasztet z ciecierzycy
- Jogurtowe bułki bezglutenowe
- Klopsiki sojowe
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Pierogi z mięsem
- PASTA Z KALAFIORA
- Chili sin carne con tofu
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- GOFRY TRADYCYJNE
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tort malinowy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Komentarze (17)
836 dni temu
Brakuje tylko chilli :)
odpowiedz
731 dni temu
Mistrz
1172 dni temu
Czemu w chilli sin carne nie ma chilli ??
odpowiedz
1172 dni temu
Grzegorzu, w tej wersji Daria zaproponowała zmodyfikowany przepis z użyciem słodkiej papryki. Klasycznie jednak możesz jak najbardziej użyć chili w ilości takiej, jaką lubisz :)
1530 dni temu
Wyszło obrzydliwe. Zdecydowanie nie polecam.
odpowiedz
1705 dni temu
Szkoda że nie jest podawana kaloryczność w przepisach. Warto to wprowadzić
odpowiedz
1705 dni temu
Dziękujemy za sugestię :)
1730 dni temu
Przepis genialny! Wypróbowałam i użyłam fasoli z puszki! Co do Czekolady, jeśli ktoś kiedyś czytał,oglądał lub próbował oryginalnego przepisu to wie, że czekolada podkręca smak. Zawsze dodaje czy to przy mięsnej wersji (dodaje też trochę whiskey wtedy dla podkręcnia) czy przy wegetariańskiej :). Polecam przepis wszystkim :) szybki i łatwy w przygotowaniu :)
odpowiedz
1902 dni temu
Czy "suchą" fasolę mozna zastąpić puszkowaną? Jesli tak to ile bedzie jej potrzeba?
odpowiedz
1902 dni temu
Użyj 400 g fasoli z puszki :)
1912 dni temu
fajnie Pani "odchudziła" chilli con carne. Kupa tłuszczu i czekolada: )
odpowiedz
1910 dni temu
Czekolada jest tu akurat kluczowym składnikiem dla tej potrawy. Używa się jej w tradycyjnej wersji. Daria postanowiła nie rezygnować z tego dodatku, bo znacząco wpływa on na smak. Nie ma za to mięsa, nie ma dodatku kwaśnej śmietany. Pamiętajmy, że odchudzone dania zestawiamy z tradycyjnymi wersjami dań.
1926 dni temu
Czas przygotowania - 1 godzina, krok 1 “Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin.", kurtyna.
odpowiedz
1924 dni temu
Fasolę można namaczać nocą, a za dnia już przygotować samo danie :)
2310 dni temu
fujka, czekolada to na ciasto
odpowiedz
2286 dni temu
Spróbuj! Ta odrobina dodana czekolady do dania przenosi smak w zupełnie inne rejony. Danie na pewno nie smakuje jak ciasto czekoladowe ;)
2220 dni temu
A ja zrobiłam i ta czekolada bardzo poprawia smak. Nie czuć czekolady tylko smak dania się ciut zmienia :D Ekstra
zobacz wszystkie