Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- opcjonalnie: kamień do pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewamy do temperatury 220°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, również wkładamy go do piekarnika, aby się nagrzał.
Krok 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie nadajemy mu pożądany, okrągły kształt. Placek przekładamy na papier do pieczenia, a następnie na deskę.
Krok 3: NAKŁADAMY DODATKI
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i parmezanem. Na warstwie sera układamy plastry kiełbasy pepperoni i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paski.
Krok 4: PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę zsuwamy na blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, aż spód podrośnie i nabierze złotego koloru.
Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 2 minuty przed podaniem. Posypujemy z wierzchu rukolą.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.
Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.
Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Mus czekoladowy
- Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Rillettes z kaczki
- Kotleciki jajeczne
- Spaghetti cake
- Burgery z tofu
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
- Pulpety w sosie koperkowym – przepis
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
- Pieczone jabłka z bakaliami
- Bezglutenowe pancakes
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Pizza pepperoni
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Wegańska sałatka z białej fasoli
Komentarze (7)
789 dni temu
Ale bym sobie piccunie zjadł
odpowiedz
880 dni temu
Wygląda pysznie. Na pewno taką zrobię, ale ja nie będę mojej podawała z keczupem. Ostatnio dużo się naczytałam o przetworzonej żywności. Moją pizzę podam z oliwą z oliwek, mam sporą wiedzę na ten temat, bo obejrzałam filmik o niej u Roberta Makłowicza. Plus warto pamiętać, że Włosi pizzę jedzą tylko z oliwą.
odpowiedz
880 dni temu
Zgadzam się. Dużo merytorycznej wiedzy przekazuje Makłowicz. Sama odkąd obejrzałam jego film to zwracam uwagę jaką oliwę kupuję. :) Pozdrawiam
825 dni temu
personalnie mój ulubinoy olej to olej z czarnuszki
888 dni temu
pizza jest niesymetryczna i syn mnie zwyzywał nie pozdrawiam...
odpowiedz
828 dni temu
Moja jest pyszna.To leżakowanie ciasta przez 12 godzin robi swoje.Pozdrawiam
825 dni temu
ALE NIE PYTALISMY O TWOJE OSIAGNIECIA (NIE)KOLEGO