Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzany do 200 stopni C (termoobieg)
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
Ziemniaki
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, 2 szczypty suszonego rozmarynu, 25 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Kurczak
Uda kurczaka myjemy i osuszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy obrany, starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron (smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
Sos vinegret
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niej musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy razem w celu połączenia składników.
Na sałatę dodajemy 3/4 winegretu, pozostałą 1/4 dodajemy na pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Mieszamy.
Jak podawać
Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty układamy ziemniaczki i kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka na sposób azjatycki
- Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
- Kiełbaski piwne z grilla
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- Kurczak curry z ananasem
- Kluski z makiem
- Indyk w pesto
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Wegesmalec ze skwarkami
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Mus truskawkowy
- Chrupiące młode ziemniaki z pieca
- Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Szparagi zawijane w szynkę
- Szparagi z szynką parmeńską
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Ryba z frytkami
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Domowy izotonik
- Placuszki ziemniaczane
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Komentarze (26)
2985 dni temu
Wyszło naprawdę smacznie :))
odpowiedz
3098 dni temu
bardzo udany przepis polecam :)
odpowiedz
3135 dni temu
Obsmazamy od 6, 8 minut. A ile potem czasu jeszcze dusimy te udka??
odpowiedz
3135 dni temu
Paulino, udka dusimy do miękkości.
3107 dni temu
Ja nigdy nie trzymam się czasu w przepisach, po prostu sprawdzam widelcem czy już danie miękkie jest :)
3210 dni temu
Izabela M., jeśli chcesz piec udka, znajdź przepis na pieczone udka z Kuchni Lidla, np. ten: http://kuchnialidla.pl/product/pieczone-udka-kurczaka-z-ryzem-z-warzywami-i-swieza-mieta. Piecz pod przykryciem i zdejmij je pod koniec pieczenia - jeśli chcesz, by skórka była chrupiąca.
odpowiedz
3210 dni temu
a gdybym nie chciała smażyć, tylko te udka zrobić w piekarniku, to ile czasu i w jakiej temperaturze piec? czy naczynie żaroodporne przykryć czy nie?
odpowiedz
3555 dni temu
Drogi Gościu kurczaka dusimy około 1 godziny.
odpowiedz
3556 dni temu
Ile sie powinno dusic tego kurczaka?
odpowiedz
3583 dni temu
Pycha. Fajny delikatny smak kurczaka. Jedynie sos vinegret nie jest moim ulubionym.
odpowiedz
3743 dni temu
Zrobiłam dzisiaj, tyle że z piersiami kurczaka i niestety z imbirem z torebki ;) ale i tak wyszło super!!! Bardzo ciekawy smak :)
odpowiedz
3832 dni temu
Dzisiaj zrobiłam ziemniaczki - wyszły idealnie :)
odpowiedz
3918 dni temu
Danie smakowało mojemu mężowi,mi tak nie bardzo. Może za mało przypraw dałam. Ogólnie szybkie i łatwe.
odpowiedz
3985 dni temu
mógłbyś nagrać jeden odcinek w całości po francusku ;3 <3
odpowiedz
4000 dni temu
Fajny, wiosenny przepis :) http://obiednie.blogspot.com/2013/05/wiosenno-cytrusowy-kurczak.html
odpowiedz
4014 dni temu
Mięso bardzo dobre, ziemniaczki pyszne. Robiłam już nie raz. :)
odpowiedz
4021 dni temu
To danie jest przepyszne, rewelacja!
odpowiedz
4050 dni temu
Ten Pascal robi fajne przepisy i zrobiliśmy udka w niedzielę.
odpowiedz
4051 dni temu
Bardzo fajny przepis! Wielkie dzieki za nauke gotowania tu i w innych filmikach - drogi Panie Pascal! Oby tak dalej! Buziaki!
odpowiedz
4052 dni temu
pyszne, szybkie i proste.
odpowiedz
4052 dni temu
Super. Latwo, szybko, wysmienite
odpowiedz
4054 dni temu
Pyszne ... i kto to mówi.... osoba, która nie lubi połączenia mięsa ze słodyczą :)) Na stałe zagości już w moim domu. Szczerze polecam.
odpowiedz
4055 dni temu
o matko jaka pychota!!!
odpowiedz
4055 dni temu
Rewelacja! Mój chłopak był zachwycony tym daniem:)))
odpowiedz
4056 dni temu
a czy nie można napisac po polsku skórka z cytryny zamiast anglojęzycznego zest ???
odpowiedz
4057 dni temu
Rewelacja ;) polecam każdemu proste i łatwe w przygotowaniu, Efekt zdecydowanie przekraczający nakład pracy. tylko jeden problem... 8 udek na 3 osoby... to zdecydowanie mało ;) natomiast sałata i pomidorki genialnie łamią smak potrawy ( nie odpuszczajcie tych dodatków) pozdrawiam MacGregor
odpowiedz
zobacz wszystkie